ГРОШІ

Інтернет-провайдери мають сплачувати кошти до ОСББ: чому компанія McLaut не робить цього в Переяславі

Інтернет-провайдери мають щомісяця сплачувати до кожного Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку суму коштів, встановлену цим самим об’єднанням. Втім, голова ОСББ “Мрія Набережна, 6” скаржиться, що провайдер McLaut це ігнорує, в той час як ХатаNET та АСКОН гроші сплачують.

На підставі Закону України “Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж” доступ до будинку провайдерам надається на договірних засадах. Тобто, між ОСББ та провайдером має бути договір про, так би мовити, обмежене користування майном мешканців будинку – саме за це й сплачується встановлена грошова сума. Голова ОСББ “Мрія Набережна, 6” Валентина Самойленко розповіла Інформатору про ситуацію.

– Коли ми створили ОСББ “Мрія Набережна, 6” там ще була інша голова, тоді в нас пройшли перші загальні збори, на яких ми вирішили, що всі провайдери мають платити в ОСББ 300 гривень в місяць. Коли звернулися до ХатаNET і до АСКОН, вони сказали: так, немає проблем. Навіть одразу 1000 гривень дали на розвиток ОСББ, як благодійний внесок. Вони зараз платять нам по 300 гривень. У McLaut і попередня голова, і я писали листи, юристів наймали. Ті листи або назад приходили, або були неоднозначні відповіді. Я сказала жителям, щоб переходили на інший провайдер, бо коли щось станеться з інтернетом і приїдуть з McLaut, я їм просто не надам доступу до будинку. Я маю на це право, тому що те, що вони роблять, незаконно. Я ж не знаю хто ці люди, у мене з ними немає ніяких договорів.

Я подзвонила в Черкаси за номером телефону, який був у листі від McLaut. Там мені відповіла дівчина з абонентського відділу, я представилася і попросила, щоб керівництво зі мною зв’язалося, тому що, якщо зникне світло і їм треба буде в підвал лізти до апаратури, я не надам доступу. Вона відповіла, що передасть всі звернення, але ж я хотіла, щоб керівництво зв’язалося зі мною. Потім дзвонить мені кур’єр із Черкас, який доставляв мого листа, і каже: “За цією адресою в Черкасах немає McLaut, вони зовсім за іншою адресою. Якщо потрібно, я ваш лист донесу, я знаю, де вони розміщуються”. Тобто в них навіть адреса не та вказана.

Зі мною ніхто з керівництва не зв’язувався. Мені розповіли, що з McLaut до кожного жителя дзвонили й питали про ситуацію, бо в нас уже двоє людей відмовились від цього провайдера — їм це не вигідно. Я сказала, що все одно видворю їх з будинку, якщо не заключатимуть договір зі мною. Вони до кожного абонента дзвонили, розпитували, а вчора (30 вересня – ред.) мені розповіли, що McLaut збирається на мене подавати до суду. Не знаю, за якої підстави. Вони ж думали, що з 1 жовтня я їх просто відключу, але я нічого не відключаю, бо не маю права. Раптом саме виб’є, я не надам працівникам доступу, а лізти й відключати не маю права. І вони ж ні одному ОСББ тут не платять. До мене дійшла інформація, що людина, яка привела в Переяслав McLaut, “кришує” цей McLaut і отримує від нього непоганий прибуток. Мені ці гроші не треба, а от 300 гривень у місяць для розвитку ОСББ необхідні.

Якщо інші ОСББ мовчать, то мене це точно не влаштовує. Можуть піднятися наші місцеві провайдери — ХатаNET і АСКОН, які сплачують податки в місцевий бюджет, а McLaut чомусь не сплачує.

Журналісти Інформатора поспілкувалися із керівниками двох інших інтернет-провайдерів Переяслава. Співзасновник компанії ХатаNET Олександр Петруня сказав, що вони справно сплачують всім ОСББ Переяслава, при цьому він навіть не знав, що McLaut цього не робить. Додав, що хотілось би рівних умов для всіх провайдерів у місті. Засновник компанії АСКОН Андрій Конюшок також підтвердив, що сплачує до ОСББ “Мрія Набережна, 6” по 300 гривень кожного місяця.

Ми надіслали запит до компанії McLaut з проханням пояснити цю ситуацію. Отримали відповідь від власника групи компаній McLaut Віталія Лаута: “Як ви справедливо помітили, “… внески за доступ до об’єкта інфраструктури …”. Протягом декількох років ми надсилаємо пропозиції до цього ОСББ укласти договір про доступ згідно із Законом України “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж” та пропонуємо здійснювати оплату згідно з  “МЕТОДИКОЮ визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта будівництва”. Але щоразу у відповідь ми чуємо, що правління ОСББ прийняло рішення укладати договір сервітут всупереч вище зазначеному Закону України та самостійно визначила плату за сервітут у розмірі 300 гривень, – всупереч методиці. Ми готові платити кошти ЗА ДОСТУП ДО ОБ’ЄКТУ БУДІВНИЦТВА згідно з методикою розрахунку плати за доступ, а не вигадані головою ОСББ суми.

Голова ОСББ всіма доступними їй способами не дає підключатись новим абонентам до провайдера McLaut. Щоразу зі скандалом дає можливість обслуговувати чинних абонентів, лобіюючи і рекламуючи при цьому послуги інших операторів та провайдерів.

На жаль, знайти спільну мову в нас не виходить. Всі перемовини заходять у глухий кут. Зараз ми отримали адвокатський запит від адвоката, що нібито є представником ОСББ, але повноваження адвоката не підтверджені. У свою чергу ми готуємо позов до суду, скаргу в АМКУ та правоохоронні органи. Такого свавілля ще не було в жодному місті, де ми надаємо мешканцям свої послуги. Краще за все позицію голови ОСББ характеризують її слова: “Я сказала, що все одно видворю їх з будинку, якщо не заключатимуть договір зі мною”.

По-перше, ми укладаємо договір не з головою ОСББ, а з самим ОСББ, яке представляє інтереси співвласників цього будинку. Зі сторони голови ОСББ це є перевищенням повноважень. По-друге, тільки співвласники будинку можуть прийняти рішення про присутність надавача послуг в будинку. Все, що розповідає голова ОСББ, повна нісенітниця, яка ще раз доводить, що вона керується якимись корисними мотивами.

Ще раз хочу підкреслити, що ми готові укладати Договір про доступ і сплачувати плату, розраховану згідно з методикою. В підтвердження моєї позиції привожу рішення Касаційного господарського суду, що стосується аналогічних правовідносин у справі №916/2598/19. Розуміючи, що судові позови затягнуть процес та принесуть з собою додаткові витрати для співвласників багатоквартирного будинку, ще раз пропоную голові ОСББ укласти договір про доступ та отримувати плату, розраховану згідно з методикою”.

Нагадаємо, що в Переяславі працює автошкола “Авто Сіті”. Кваліфіковані інструктори, сучасне обладнання та комфортні учбові автомобілі перетворять ваше навчання на задоволення.

Юлія Кравченко та Віталій Усик

Нагору