ЖИТТЯ

11 жовтня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають кілька цікавих свят, а саме Міжнародний день дівчаток та Всесвітній день боротьби з ожирінням. Також у 1891 році у Стокгольмі з’явився перший етнографічний музей просто неба.

Деталі про 11 жовтня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День вдихання осіннього повітря. Осінь – це яскраві та насичені кольори – червоний, багряний, мідний, бронзовий, жовтий, – і, звичайно ж, осіннє повітря. Вдихання осіннього повітря, свіжого, холодного і підбадьорливого – це не тільки приємно, але і корисно для легень. Можливо, настав час вийти надвір, якщо ви перебуваєте з багатьма іншими людьми в офісі або навіть у власному будинку.

Міжнародний день дівчаток. Це свято було засновано Генеральною Асамблеєю ООН в грудні 2011 року з ініціативи прогресивного міжнародного співтовариства. Активну участь в установі свята брала Міністерка у справах жінок Уряду Канади (2010-2013 рр.) Рона Емброуз, яка представила до розгляду проєкт резолюції про створення свята. Щорічно, як і більшість свят ООН, Міжнародний день дівчаток присвячується новій темі. У 2021 році тема звучить так: “Мій голос, наше рівне майбутнє”, яка демонструє, що дівчатка-підлітки намагаються домогтися змін шляхом активної участі в суспільному і політичному житті своїх країн.

Всесвітній день боротьби з ожирінням. Незважаючи на те, що в святковому календарі можна зустріти ще кілька днів на цю ж тему (Міжнародний день боротьби з ожирінням – 26 листопада і 25 травня, Всесвітній день боротьби з ожирінням – 4 березня), саме 11 жовтня було проголошене Всесвітньою організацією охорони здоров’я Всесвітнім днем боротьби з ожирінням. За оцінками фахівців, на сьогоднішній день в світі серед дорослого населення понад 1,9 мільярда людей мають надлишкову масу тіла і близько 600 мільйонів страждають ожирінням. Ожиріння – це захворювання, хронічне і рецидивуюче, темпи поширення якого часто порівнюють з епідемією.

Іменини відзначають Матвій, Марк, В’ячеслав, Валентин, Кирило, Олексій, Олександр, Григорій, Василь, Іван, Федір, Тетяна, Уляна та Анна.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1891 — у Стокгольмі з’явився перший етнографічний музей просто неба.

1899 — почалася Друга англо-бурська війна.

1921 — на Всеукраїнському православному Синоді в Києві створили незалежну від російської православної церкви Українську Автокефальну Православну Церкву (УАПЦ).

1922 — Директорією Раднаркому ввели в обіг червонець.

1938 — Центральна влада Чехословацької республіки затвердила уряд Карпатської України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1885 — Франсуа Моріак (помер у 1970), французький письменник і поет, Нобелівський лауреат.

1913 — Еміліо Греко (помер у 1995), італійський скульптор і графік.

1918 — Джером Роббінс (помер у 1998), американський хореограф, кінорежисер.

1919 — Арт Блейкі (помер у 1990), американський джазовий барабанщик.

1966 — Люк Перрі (помер у 2019), американський кіноактор.

1969 — Тетяна Терещук-Антіпова, українська легкоатлетка, бронзова призерка Олімпійських ігор.

1983 — Руслан Пономарьов, український шахіст, чемпіон світу з шахів.

Оксана Симоненко

Нагору