ЖИТТЯ

Свято козацтва та День захисників України: як та коли відзначатимуть на Переяславщині

Цього тижня вихідні почнуться дещо раніше – з четверга, адже в Україні відзначають День козацтва та День захисників і захисниць України. Це – офіційний державний вихідний. Цими святковими днями буде чим себе зайняти.

Якщо ви хочете відпочити душею, відвідайте зустріч із письменником або музей просто неба. Ці вихідні триватимуть аж чотири дні і вам точно буде чим зайнятися. Інформатор розповість детальніше про заходи, які відбудуться в межах Переяславщини.

УРОЧИСТОСТІ ДО ДНЯ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

Де: Переяслав, пам’ятник загиблим воїнам АТО/ООС

Коли: 14 жовтня, 10:00

Ціна: безкоштовно

Це свято відзначають в один день зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою День захисника України. З 2015 року є державним святом і неробочим днем. 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на “День захисників і захисниць України”.

ЗУСТРІЧ ІЗ В’ЯЧЕСЛАВОМ ЛОХОЮ

Де: Переяслав, ресторан “Старе місто”

Коли: 14 жовтня, 13:00

Ціна: безкоштовно

З нагоди Дня українського козацтва в Переяславі відбудеться зустріч з автором книги “Козацтво переяславського полку: походження, персоналії, події, факти”. Зустріньтеся та поспілкуйтеся з істориком – ви обов’язково дізнаєтеся багато нової та дуже цікавої інформації.

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ДЕМ’ЯНЕЦЬКОЇ ШКОЛИ

Де: будинок культури села Дем’янці

Коли: 14 жовтня, 14:00

Ціна: безкоштовно

Дем’янецькій школі виповнюється 90 років. Працівники запрошують випускників усіх років долучитися до відзначення цієї дати. 14 жовтня о 14:00 відбудеться святкова зустріч у приміщенні будинку культури села Дем’янці.

КОЗАЦЬКА ПОКРОВА В ЧОПИЛКАХ

Де: село Чопилки (Ташанська ТГ)

Коли: 15 жовтня, 10:00

Ціна: безкоштовно

У п’ятницю, 15 жовтня, в селі Чопилки (Ташанської ТГ) відбудуться святкування Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Початок заплановано на десяту ранку.

СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ТА ДЕНЬ КОЗАЦТВА

Де: Переяслав, музей просто неба

Коли: 16 жовтня, 12:00

Ціна: дорослі – 100 грн, діти – 50 грн

У суботу, 16 вересня, на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відбудуться святкові заходи з нагоди Дня українського козацтва та Свята Покрови Пресвятої Богородиці. У програму входить ярмарок виробів народних майстрів, майстер-класи, частування українськими стравами.

Нагадуємо, у рамках університетського проєкту “Платформа можливостей” переяславські студенти та всі охочі 12 жовтня поспілкувалися в онлайн-форматі із літературним менеджером та редактором Остапом Микитюком із Харкова. Найцікавіші запитання та відповіді – в нашій публікації.

Юлія Кравченко

Нагору