ВЛАДА

На терміновий ремонт дзвіниці в Переяславі можуть виділити шість мільйонів гривень

Дзвіницю Вознесенського собору повернули на баланс ВУКГ. Навіщо це зробили?

На черговій сесії міської ради Переяслава 21 жовтня прийняли рішення про передачу дзвіниці Вознесенського собору із балансу відділу культури та туризму міськради на баланс ВУКГ. Раніше проводили зворотню дію – із ВУКГ у відділ культури. Дзвіниця потребує термінової реставрації. Чи вдасться, як планувалося раніше, – в комплексі із собором у рамках “Великої реставрації”, – поки що невідомо. Однак з’явився новий варіант, про який розповів міський голова Вячеслав Саулко. Про це повідомляє Інформатор.

– Буквально вчора (20 жовтня – ред.) ми звернулися до Кабінету Міністрів про термінове виділення коштів для ліквідації аварійних наслідків, які стосуються нашої дзвіниці, – зазначив Саулко. – На це отримали приємну звістку про виділення нам шести мільйонів гривень для цих робіт. Для цього наразі відділ капітального будівництва та відділ архітектури активно працюють, готують відповідну технічну документацію. Потрібно терміново подати документи, щоб ми мали можливість отримати ці кошти. Але є умова, що ми повинні їх використати до кінця року. У відділу культури немає КВЕДу, згідно з яким можна отримати й використати ці кошти. Тому ми вносимо такі зміни. Як тільки гроші надійдуть, наше ВУКГ зможе провести ці роботи. Будемо дивитися, що можна встигнути. На мою думку, можна провести зміцнення фундаменту, зробити вікна, можливо, навіть розпочати відновлення куполів та маківки.

Вячеслав Саулко додав, що побачив позитивну динаміку у цій справі і підтримку від народних депутатів, які днем раніше приїздили до Переяслава. При цьому зазначив, що вже готовий до того, що плани інколи можуть змінюватися не в кращий бік.

Нагадаємо, що на цій же сесії розглянули питання про клопотання щодо вилучення з Державного реєстру пам’ятки “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”. Підтримали це рішення лише десять депутатів.

Віталій Усик

Нагору