ВЛАДА

Монумент “возз’єднання” на центральній площі Переяслава не чіпатимуть: чому він залишається в держреєстрі

На сесії міської ради знову розглянули питання про клопотання щодо вилучення з Державного реєстру пам’ятки “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”. Підтримали це рішення лише десять депутатів.

Сьогодні, 21 жовтня, на шістнадцятій сесії міської ради Переяслава розглянули питання “Про порушення клопотання щодо вилучення з Державного реєстру пам’ятки монументального мистецтва”. Йдеться про “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”, що на площі Богдана Хмельницького. “За” проголосували 10 депутатів із 25 присутніх, тож рішення відхилили. Про це повідомляє Інформатор.

Це питання відхиляють вже вдруге. Його розглядали на тринадцятій сесії міської ради 22 липня. “За” тоді проголосували 13 депутатів. У багатьох присутніх в залі цей факт тоді викликав обурення. Дехто залишав сесійну залу зі словами “Ганьба!”, а депутати від партії “Європейська Солідарність” демонстративно покинули засідання.

Сьогодні з цього питання доповідала депутатка міськради від партії “Європейська Солідарність” Руслана Потапенко:

– Не йдеться про те, щоб його зносити, а тільки варто вилучити з Державного реєстру. За досить короткий час незалежності ми пройшли три революції: Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. Деякі уроки з цих революцій були винесені, але остаточна боротьба попереду, оскільки маємо не лише внутрішнього ворога, а й зовнішнього з обличчям Путіна та путінської Росії. Живучи у “мережевому суспільстві”, ми маємо чітко розуміти, що повністю програємо інформаційну війну в боротьбі з Росією.

Яскравим прикладом такого програшу є пам’ятник-“дифірамб” на центральній площі Переяслава, присвяченого “відзначенню 300-річчя возз’єднання України з Росією” із супутнім написом “навіки разом”. Все це було б чудово, якби не одне “але”, а саме те, що у нас сьомий рік іде війна на Сході, сьомий рік гинуть наші воїни, наші діти. Більше того, ми не маємо права бути рабами “монументальної культури” у вигляді пам’ятника. Ми маємо допомогти нашим воїнам хоча б морально, посильно, тобто обов’язково маємо “знищити” напис “навіки разом”.

Депутат Бориспільської районної ради, кандидат історичних наук Юрій Бобровнік також виступив щодо цього:

– У 2014 році під час окупації Криму вгадайте, який пам’ятник був знесений, перебуваючи в такому ж реєстрі, тільки реєстрі Автономної Республіки Крим. 11 березня прийшли і знесли єдиний на всю Автономну Республіку Крим пам’ятник українському гетьману Петру Сагайдачному в місті Севастополь. На сьогодні не стоїть питання знесення пам’ятника, ми маємо виконали перед нашими військовиками моральну складову і зробили все чітко з юридичної точки зору, щоб переяславці зрозуміли, що ніякого возз’єднання немає, а є офіційна позиція міськради. Наступний крок це вже буде КОДА.

Свою позицію висловив ректор університету, доктор історичних наук Віталій Коцур:

– Це питання стосується безпосередньо наукового світу, зокрема, істориків. Вже ціле покоління вивчилось на фальшивій історії. Як історик я хочу довести правду і справедливість не просто на теоретичному рівні, я знаю механізми, яким чином це можна зробити. Таке ж питання стояло, коли ми повертали місту історичну назву. І не думайте, що ви своїм рішенням знімете пам’ятку з реєстру прямо зараз чи це рішення буде прийнято завтра. Це покрокова модель, яка, можливо, дозволить у майбутньому це здійснити. Ми з депутатами міськради та Вячеславом Саулком спілкувались щодо цього питання і всі зацікавлені в тому, щоб зберегти історичну спадщину України, але правильно – без символів комунізму і братських народів.

Депутатка міськради від партії “Слуга народу” Ірина Присіч вважає, що зараз таке рішення не на часі:

– Я повністю підтримую Потапенко, але думаю, що це зараз не на часі. Коли будемо реконструювати площу, то ми це зробимо, а зараз, не дай Бог, буде ото таке, як з Леніним: розваляють – і що нам тоді робити? Тому це питання давайте трішки перенесемо.

Її публічно підтримав депутат міськради від ОПЗЖ Віталій Марченко. І додав, що таке рішення мають приймати жителі громади.

Загалом же “за” це рішення проголосували такі депутати: Юрій Анікієв, Євгеній Глазунов, Василь Мусієнко, Олександр Пасічник, Анатолій Пастернак, Григорій Порало, Руслана Потапенко, Ірина Слюсар, Сергій Шаменко та Григорій Ярема. Всі вони із двох партій – “Європейська солідарність” та “Свобода”. “Проти” проголосували Олег Бутович та Віталій Марченко з ОПЗЖ. Міський голова Вячеслав Саулко взагалі не взяв участі в голосуванні. Інші депутати утрималися.

Нагадаємо, що 21 жовтня у Переяславі увімкнули опалення. Детальніше про це дізнавайтесь за посиланням. 

Оксана Симоненко

Нагору