ВЛАДА

Народні депутати розбиралися із ситуацією в НІЕЗ “Переяслав”: відеорепортаж

До Переяслава приїхали депутати Верховної Ради України, щоб розібратися, що відбувається в Національному історико-етнографічному заповіднику “Переяслав”. Говорили про його стан та про те, чи варто було повторно призначати на посаду гендиректора Олексія Лукашевича.

20 жовтня в Переяславі відбулося виїзне засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України. Ініціював його народний депутат Олександр Федієнко. Інформатор нагадує, що 19 вересня відбулася зустріч переяславців із Федієнком, де всі охочі могли розповісти про проблеми Переяслава й просити про допомогу. Олександр Голуб, Юрій Коптюх та Павло Довгошия тоді непокоїлися щодо повторного призначення Олексія Лукашевича на посаду гендиректора НІЕЗ “Переяслав”, наголошували на тому, що проти нього зараз відкрито кримінальне провадження, а це є недопустимим для учасників конкурсу на таку посаду.

Метою з’їзду комітету було ознайомлення із загальним станом справ у музейній сфері та історико-культурних заповідниках, а також вивчення проблемних питань саме в НІЕЗ “Переяслав”. Тож спершу народні депутати відвідали музей просто неба, стан якого справив на них позитивне враження, потім вирушили до Вознесенського собору. Обговорювали побачене у приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” (колишній заклад “Старий Вертеп”).

Гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич відповідав на запитання гостей, зокрема, розповів і про скандальні справи:

– Є кримінальна справа про, як вважається, незаконне непоновлення людини на посаді. Це – Голуб Олександр Миколайович, він тут присутній. Я взяв із собою наказ про поновлення його на роботі. 6 серпня 2021 року в нас були збори трудового колективу, де висували кандидатів на посаду гендиректора НІЕЗ “Переяслав”, там був Олександр Голуб. Тобто він визнає себе членом трудового колективу, але з певних якихось своїх міркувань просто не хоче ходити на роботу, не приносить трудову книжку. Всі виплати йому здійснюються, з наказом він ознайомлений, кожен день ми відправляємо йому накази про поновлення.

Щодо справи, яка зараз в суді, я наголошую, що перевірка проводилася Держаудитслужбою, на сайті рахункової палати написано, що рішення про придбання майна було прийнято Міністерством культури України. Мені визначили кошти на цільове, і я цільово їх використав. (Йдеться про придбання приміщення “Старого вертепу” за понад 19 мільйонів гривень. При цьому реальна вартість будівлі складала 2,5 мільйона – ред.).

Після завершення з’їзду журналісти Інформатора побачили, що опозиція Олексія Лукашевича – Юрій Коптюх та Олександр Голуб – звернулася до народного депутата Андрія Бобляха. Під час засідання вони не висловлювалися.

– Національний заклад. Сажають генерального директора. Це буде резонансна подія? Це вплине на культурний процес в Україні? Чи ми просто будемо чекати, як його (Олексія Лукашевича – ред.) посадять? Де ділося багато пам’яток? Як вони передавалися? Це ж буде скандал. Для чого цей скандал потрібен Мінкульту? Я думав, що мені дадуть слово. Я підготував документи, є всі акти, – сказав Юрій Коптюх.

– Я віддав звернення Микиті Потураєву (народний депутат, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики – ред.) про те, що готовий до співпраці й готовий надати копію будь-якого документу. Там все коротко, бо ситуація і так відома. І якщо Олексій Лукашевич каже, що я не хочу ходити на роботу, хай спочатку видасть наказ, – додав Олександр Голуб.

– Ідуть кримінальні провадження про невиконання рішення судів. Директор музею просто не хоче виконувати ці рішення роками. Виконавчі органи наклали штрафи й передали в правоохоронні органи, які вже два роки нічого не роблять, – пояснив Коптюх.

Олександр Федієнко розповів Інформатору про підсумки зустрічі:

– На наших минулих зборах у Переяславі було багато претензій до чинного керівника музею. Саме тому одним із моїх завдань було провести відповідну комунікацію з профільним комітетом, громадянами міста та керівництвом музею. Ми почули комітет і керівництво, пройшлися будівлями, дещо зруйнованими церквами, які потрібно ремонтувати. Від музею просто неба та догляду за ним у мене поки позитивне враження. Є питання до зруйнованих, напівзруйнованих будівель та тих, які у аварійному стані. Але, враховуючи те, що вони все ж таки історичні, ними повинне опікуватися не тільки місто Переяслав, а й вся Київська область, а може, й країна. Для мене позитивним було те, що ми зібралися й проговорили всі ці питання.

Нагадаємо, що 7 вересня конкурсна комісія Міністерства культури та інформаційної політики 7 голосами з 9 обрала генеральним директором НІЕЗ “Переяслав” Олексія Лукашевича. Про те, хто він, що вже зробив та що збирається зробити, ми розповіли згодом.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору