ЖИТТЯ

У Переяславі біля військового містечка знесли стіну: чи мала вона історичне значення

Навпроти Переяславської гімназії знесли стіну, яка огороджувала колишнє військове містечко. Втім, частину стіни залишили, тому що вона має історичну цінність. Яку ж саме?

На території колишнього військового містечка все ще тривають роботи з благоустрою. 21 жовтня жителі Переяслава помітили, що працівники ВУКГ вже зносять стіни, які розташовані на вулиці Шевченка навпроти гімназії. Деякі містяни зауважують, що ця стіна має історичну цінність. Тому журналісти Інформатора прийшли на місце події й розпитали про цю ситуацію.

Серед працівників був начальник переяславського ВУКГ Віктор Коркач. Ось що він розповів:

– Подивіться самі, там радянська цегла. Музейники приходили пофотографувати, ми теж пофотографували. Історичну цінність представляє тільки невелика частина, прилегла до музею, яку директор музею попросив не чіпати. Та, яку ми зносимо, могла бути небезпечною – вона обсипалася, шматки могли впасти людям на голову.

Тож прилеглу до музею Григорія Сковороди частину стіни, яку ви бачите на фото, не демонтуватимуть, тому що вона має історичну цінність. Іншу частину працівники ВУКГ вже знесли.

Вчений секретар НІЕЗ “Переяслав” Ігор Гайдаєнко пояснив, у чому саме полягає цінність стіни:

– Це – залишки автентичного монастирського муру. Цей мур оточував усю територію Вознесенського монастиря, тягнувся майже на весь теперішній квартал. А зараз це те, що від нього залишилося. Він прилягає до музею Сковороди, тому, якщо почати його рухати, можна пошкодити фасад музею. Із цих двох міркувань стіна залишилась. Зрозуміло, якщо вона буде в дуже аварійному стані, доведеться демонтувати.

Нагадуємо, що дзвіницю Вознесенського собору на останній сесії повернули на баланс ВУКГ. Навіщо це зробили?

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору