ЖИТТЯ

28 жовтня: який сьогодні день

Сьогодні в світі відзначають кілька свят. Дата знаменна і для нашої країни, адже 77 років тому відбулася важлива і довгоочікувана для всього українського народу подія.

Більше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День визволення від фашистських загарбників – свято, яке відзначають в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. У цей день відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні, виставки військової техніки, народні гуляння та святкові концерти.

День бабусь та дідусів – українське свято на честь старшого покоління, що символізує зв’язок між ним та онуками й правнуками. Відповідно до запропонованої ідеї, онуки дарують бабусям і дідусям горщики із живими квітами, які символізують міцний зв’язок поколінь: коріння — це старше покоління родини, молоді паростки — молодше.

Всесвітній день дзюдо. У цей день народився засновник боротьби дзюдо Дзігоро Кано. Свято з’явилося за ініціативи Міжнародної федерації дзюдо для пропаганди цінностей цього виду спорту.

Міжнародний день анімації. Це свято з’явилося за ініціативи Міжнародної асоціації анімаційного кіно. У 2002 році французьке відділення цієї асоціації запропонувало заснувати свято на честь столітнього ювілею анімаційної технології. Анімація вперше була представлена глядачеві 28 жовтня 1892 року. Тоді паризький художник Еміль Рейно запропонував людям відвідати свій “оптичний театр”. Будучи спритним винахідником, Рейно створив праксиноскоп, за допомогою якого виводив на екран картинки, які рухалися. Це й був перший мультфільм, який став головним кроком до розвитку анімаційного кіно.

Іменини 28 жовтня у Дениса, Івана, Луки та Єфимія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1913 — відкрито трамвайний рух у Вінниці.

1920 — країни Антанти підписали з Королівством Румунія “Бессарабський протокол”, який віддавав Бессарабію Румунії.

1938 — 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами у таборі біженців.

1989 — Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон “Про мову в Українській РСР”).

1993 — сенат Австралії визнав Голодомор в Українській СРР актом геноциду.

2007 — представлений список “100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні” британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1469 — Еразм Роттердамський (помер у 1536), голландський філософ, гуманіст, найвеличніший вчений Північного Відродження.

1860 — Дзігоро Кано (помер у 1938), японський майстер бойових мистецтв, творець дзюдо.

1955 — Білл Гейтс, американський підприємець, засновник корпорації Microsoft (на фото).

1967 — Джулія Робертс, американський кіноактриса, володарка премії “Оскар”.

1974 — Хоакін Фенікс, американський актор, продюсер, музикант і кліпмейкер, лауреат премії “Оскар”, “Золотой глобус” та інші.

Юлія Кравченко

Нагору