ЖИТТЯ

“Є міф, що пеніс має приносити задоволення жінці”: блогерка Вікторія Дубінець розповіла в Переяславі про секс

В університеті Переяслава говорили про секс, контрацепцію та анатомію людини. Максимально детально, але доступною мовою про ці речі розповіла блогерка та секспросвітниця Вікторія Дубінець.

26 жовтня в університеті Переяслава зібралися студенти, викладачі та гості, щоб у рамках проєкту “Платформа можливостей” послухати лекцію про секс. Її прочитала блогерка Вікторія Дубінець. Інформатор вибрав найцікавіше з розповіді.

ЩО ТАКЕ СЕКС?

– Є статевий акт, а є – секс, – пояснила Вікторія. – Статевий акт – це пенісо-вагінальне проникнення, основна біологічна функція якого – запліднення і продовження роду. Але ми істоти соціальні, тому для нас це трохи більше, ніж просто фізіологічні потреби. Насправді, ми можемо вважати сексом все те, що хочемо називати сексом. Чомусь всі вважають, що секс – це проникнення членом у вагіну, але це не так, тому що називати сексом ми можемо і петтінг, і оральний секс, і навіть поцілунки.

ЗГОДА НА СЕКС

Що у сексі не є нормою? Не норма, коли дії сексуального характеру шкодять людині, порушують її права або суперечать закону. Насправді, секс із собою, секс, на який ви погодилися, який не шкодить вам і іншим людям, навіть якщо він не вписується в суспільні рамки, є нормою. Якщо ви колись зрозумієте, що сексуальна взаємодія була не “ок”, спитайте себе, чи шкодило це вам чи іншій людині та чи суперечило це закону. Якщо ні, тоді все в порядку, це ваш досвід. Що не вважається згодою на секс? Це добре проілюстровано у відео.

Також є інші речі, які не показали у відео: вік сексуальної згоди (в Україні – з 16 років), моменти, якщо людина в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Є таке поняття як хімсекс – секс під дією речовин, які дають змогу відчути яскравіші емоції. Але це не можна називати повноцінною згодою, тому що людина перебуває в стані зміненої свідомості. Звісно, є люди, які це практикують за згодою, але все ж таки краще це робити тверезими, щоб повноцінно відчувати власне тіло. Якщо ви займаєтеся сексом і у вас змінена свідомість або ви не змогли дати чітку згоду, є таке поняття як дроп – коли після сексуальної взаємодії ви скочуєтеся в стан дисфорії: відчуваєте психологічне пригнічення, неприємні відчуття у тілі. Це можуть бути як фізичні, так і психологічні прояви.

Лекцію Вікторії Дубінець слухали як студенти, так і викладачі

ПРО АНАТОМІЮ

Чоловічі та жіночі статеві органи є гомологами. Це значить, що в утробі матері дитина розвивалася за одним напрямком, а вже потім із однакових частин утворювалися наші статеві органи. Якщо казати простіше, то жіночі й чоловічі статеві органи – це одні й ті ж самі частини тіла, які скоординовані по-різному. Вношу ремарку й про те, що окрім чоловічих і жіночих є ще й інтерсекс варіації, коли в людини наявні ознаки як чоловічої, так і жіночої статі. Втім, сьогодні ми поговоримо про чоловічу та жіночу стать.

Першу 3D-модель жіночого клітора створили лише в 90-х роках. Тоді вже ракети в космос літали! Якщо ми говоримо про чоловічу статеву систему, то всі розуміють, який вигляд має статевий член та яєчка, але дуже багато дівчат не знає, з чого складається їхня вульва.

Багато людей думає, що маленька горошина називається клітором, але насправді це лише головка клітора, а вся інші будова схована всередині. Якщо провести аналогію, жіночий клітор – як головка чоловічого члена. Також складається з великих статевих губ, малих статевих губ, вагінального отвору, уретрального отвору та кліторального капюшону, який накриває головку клітора. До речі, назва великі та малі статеві губи мені не подобається, тому що вони бувають різного розміру. Дівчата дуже часто комплексують з цього приводу, бо в порно бачать занадто ідеальні й рівні статеві губи, але ж порноакторки нерідко роблять пластику.

На статевих губах та лобку росте волосся. І це абсолютно нормально. Ви можете його не голити, тому що це звичайний фізіологічний процес. Волосся відіграє роль подушки безпеки, не дозволяє проникати бактеріям.

Деякі гості трохи соромилися

ЖІНОЧИЙ ОРГАЗМ

Так сталося, що чоловікам набагато легше отримати оргазм під час сексу. Є міф, що пеніс має приносити задоволення жінці, але дослідження показують, що більшість жінок не отримує задоволення під час вагінального проникнення. Чому? Тому що за задоволення відповідає клітор. Це орган, у якого тільки одна функція – задоволення. Навіть у тих жінок, які отримують задоволення при вагінальному проникненні, воно виникає через те, що відбувається стимуляція клітора. Є й таке, коли жінка отримує оргазм під час стимулювання сосків. Це відбувається через те, що набухає клітор і з’являються сигнали про те, що можна отримати оргазм.

КОНТРАЦЕПЦІЯ

Я спілкувалася з доказовою лікаркою-гінекологинею. Якщо формувати види контрацептивів, то ми можемо виділити наступні: докоітальні препарати (вживаються перед проникненням), бар’єрні (презервативи), короткострокові гормональні препарати (пластирі, вагінальні кільця тощо), довготривалі (внутрішньоматкові спіралі можна використовувати від 3 до 10 років), перманентні (незворотні – стерилізація та вазектомія), природні (ненадійні методи – календарний, перерваний статевий акт). Ці речі стосуються небажаної вагітності. А що ж із інфекціями? Краще використовувати бар’єрні методи контрацепції не тільки під час вагінального сексу, а й під час орального чи анального.

Окрім теорії, була й практика – спікерка показувала, як правильно користуватися презервативом

Після лекції всі фотографувалися

Можна було поставити особисті запитання після зустрічі

Нагадуємо, нещодавно в Переяславі побував краєзнавець Євген Букет. Він презентував свої книги.

Юлія Кравченко

Фото: Сергій Коваленко

Нагору