ЖИТТЯ

Переходимо на зимовий час: не забудьте цієї ночі перевести годинники

Українці наступної ночі мають чудову нагоду виспатися, і не лише через вихідний день, а й у зв’язку з переведенням годинників на зимовий час. О 4:00 потрібно перевести стрілки на годину назад.

Україна переводить годинник двічі на рік – в останню неділю березня на 1 годину вперед (літній час) та в останню неділю жовтня на 1 годину назад (зимовий час). Наші гаджети, скоріш за все, самостійно перейдуть на зимовий час, а от звичайні механічні годинники потрібно буде переводити власноруч. Перехід відбудеться в ніч з 30 на 31 жовтня, о 4:00. Про це повідомляє Інформатор.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук минулого року подавав законопроєкт про скасування переходу на літній час. Нещодавно він натякнув на те, що після переходу на зимовий час наша країна знову повернеться до питання щодо скасування цих переходів. Вважає, що ми маємо жити за зимовим, з його слів, – природнім для України часом.

Першим ідейником переведення годинників став Бенджамін Франклін, один із батьків-засновників США. Він опублікував свою ідею економії часу в 1784 році, але подейкують, що Франклін зробив це жартома. Осучаснений перехід часу запропонував майже через сто років інший діяч – етимолог Джордж Вернон Хадсон. Традицію переводити годинники у Європі запровадили після Першої світової війни. Метою було була економія електроенергії. Переведення годинників улітку давало можливість довше користуватись денним світлом. Згодом ця потреба відпала, а у 1970-х, під час нафтової кризи, знову стала актуальною. Сьогодні кризи теж трапляються, але світ давно винайшов інші дієві способи заощаджувати електроенергію. За оцінками чеських вчених, переведення годинників дозволяє заощадити лише 0,34% електроенергії.

Нагадуємо, із сьогоднішнього дня в Переяславі встановлена “червона” зона епідеміологічної небезпеки. Це рішення затвердили на позачерговому засіданні комісії з питать ТЕБ та НС. Які діятимуть обмеження?

Нагору