ЖИТТЯ

На базарі в Переяславі поліція та міська рада проводили перевірки: скільки продавців вакцинувалися

Вчора на недільному базарі у Переяславі проводили перевірки вакцинації продавців. Згодом будуть рейди фітнес-клубів і ресторанів.

30 жовтня у Переяславі була встановлена “червона” зона епідеміологічної небезпеки. У зв’язку з цим діють жорсткі заборони та обмеження. Проте вже наступного дня, 31 жовтня, базар, зокрема продаж непродовольчих товарів на вулиці Шкільній, не припинився. Чому все-таки продавали одяг, взуття та інші речі, дізнавався Інформатор.

Детальніше про це та про те, як продавці дотримувались карантинних обмежень, чи були порушення, розповів Віктор Жарко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради:

– Торгівля непродовольчими товарами справді заборонена, але зараз за новими правилами все дещо інакше. Якщо продавець та працівники закладів вакциновані, то заклад або точка продажу можуть працювати. Наприклад, якщо це ресторан або фітнес-клуб і в ньому вакциновані всі працівники, то він працює без обмежень. Так само і ресторан може приймати вакцинованих людей, якщо весь персонал зробив щеплення. Дотримання карантинних обмежень у закладах та магазинах перевірятимуть поліція та Держпродспоживслужба. Перші рейди планують вже цього тижня.

Вчора на базарі міська рада та поліція провели перевірку, щоб визначити, скільки працівників вакциновані. Виявили, що на Шкільній однією або двома дозами вакциновані 71% продавців. Більшість показували підтвердження в додатку “Дія” та сертифікати. Деякі вакцинувались лише першою дозою, але не могли це підтвердити, бо сертифікат видається тільки після другої дози. Але була частина без вакцини та навіть противники цього.

Віктор Жарко додав, що на наступному базарі на в’їзді виставлять поліцейські кордони. Допускатимуть лише тих, хто має негативний ПЛР-тест чи вакцинацію. Поліція та Держпродспоживслужба штрафуватимуть порушників. Але остаточне рішення протягом тижня мають прийняти у міській раді.

– Сьогодні під час наради директорка лікарні Лариса Кузьменчук сказала, що люди на цьому базарі втратили реальність, адже зараз дуже великі проблеми з киснем, який замовляють в Польщі. Всі випадки важкі, 9 смертей було за ці вихідні. Порівняно з минулим локдауном ми не бачили такої критичної кількості смертей, – резюмував Жарко.

Нагадаємо, що у МОЗ дозволили вакцинувати проти коронавірусу дітей від 12 років. Детальніше про це читайте тут. 

Оксана Симоненко

Нагору