ЖИТТЯ

Резонансна ДТП в Харкові, Facebook змінив назву, вакцинація неповнолітніх: які головні новини тижня

Напевно, вже всі чули про смертельну ДТП у Харкові та перейменування Facebook. А чи знали ви, що у МОЗ дозволили вакцинувати проти COVID-19 дітей від 12 років?

За останні кілька днів в Україні та світі трапилось багато подій. Деякі із них радують, а інші лякають. Інформатор підготував кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна. 

Смертельна ДТП у Харкові: 16-річний хлопець був за кермом Infinity

26 жовтня на проспекті Гагаріна в Харкові сталася моторошна аварія – водій Infinity, намагаючись проскочити перехрестя на “червоний”, на повній швидкості врізався в Chevrolet. За кермом був 16-річний хлопець. З його вини загинув 58-річний чоловік, а ще троє людей (16-річна дівчина та двоє 19-річних молодих людей) перебувають у лікарні з травмами різного ступеню тяжкості.

Водія Infinity затримали на місці події, йому загрожує до 8 років позбавлення волі. 28 жовтня Київський районний суд Харкова відправив 16-річного водія Infinity до СІЗО на 60 діб без права внесення застави. Адвокат наполягав, що за кермом був не його підзахисний, проте прокурори навели низку аргументів, на основі яких суд ухвалив рішення про арешт.

“Скіфське золото” повернули Україні

Після 7 років судової тяганини 26 жовтня суд в Амстердамі ухвалив рішення повернути “скіфське золото” до України. Згідно з рішенням суду, колекцію з кримських музеїв мають передати Україні. Йдеться про понад 560 предметів із музейного фонду України, які з 2013 року перебувають у Нідерландах. Вартість колекції складає близько 10 мільйонів євро, здебільшого це археологічні знахідки.

Приналежність “скіфського золота” Україна оскаржувала з музеями в окупованому Росією Криму. Але російська влада окупованого Криму відреагувала на рішення Апеляційного суду в Амстердамі, назвавши його “несправедливим та неправовим”. Директор “Центрального музею Тавриди” у Сімферополі Андрій Мальгін сказав, що обурений цим рішенням, і що “кримські музейники” мають намір його оскаржити.

Компанія Facebook змінила назву

Компанія Facebook змінює свою назву на Meta. 28 жовтня на заході Facebook Connect Марк Цукерберг заявив, що зміна назви має показати, що компанія займається не тільки соцмережею Facebook, але й іншими проєктами. Він також розповів, що бренд Meta пов’язаний з грецьким словом μετα, що означає “після” або “за межами”. Він позначатиме для компанії речі, які відбудуться в майбутньому. Також Марк представив новий логотип компанії. Таким чином компанія Meta символізуватиме “метасвіт” продуктів, над якими працюють її інженери. При цьому соціальна мережа залишить колишню назву, логотип та дизайн.

У МОЗ дозволили вакцинувати проти COVID-19 дітей від 12 років

Дітей від 12 років рекомендують щеплювати вакциною Comirnaty від компанії Pfizer/BioNTech. Для дітей цю ​​вакцину використовують за тією ж схемою, що і для дорослих – дві дози по 0,3 мл з інтервалом 21-28 діб.

Для того, щоби прищепити від коронавірусу дитину від 12 років, її батьки або опікуни повинні надати лікарю, який проводить вакцинацію, документи, що підтверджують наявність у неї всіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень (форма 063/о).

На заправці WOG у Харківській області стався вибух

28 жовтня у Харківській області на трасі Київ-Харків-Довжанський стався вибух на АЗС WOG. Жертв та постраждалих немає. На заправці сталася розгерметизація підземної ємності з газом, після чого пролунав вибух. Він спровокував пожежу, вогонь перекинувся на дві вантажівки. Станом на 30 жовтня на території заправки через запірну арматуру підземної місткості надалі горять залишки газового конденсату.

Нагадаємо, що Інформатор відібрав десятку найпопулярніших публікацій у жовтні. Ви читали про коронавірус, трагедії та діяльність правоохоронців.

Нагору