ЖИТТЯ

Мітинги антивакцинаторів, вибори мера Харкова та нарощування військ Росії: які головні новини тижня

Боротьба проти COVID-19 вийшла на новий рівень, у Києво-Печерській лаврі горіла майстерня ікон, у містах України пройшли мітинги антивакцинаторів, а у Харкові обирали нового мера. Що ще цікавого трапилось в Україні та світі?

В Україні та світі стає дедалі більше цікавих, а інколи таких, що насторожують, подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна. 

В Україні пройшли мітинги антивакцинаторів

Третього листопада біля будівлі Верховної Ради від самого ранку тривала акція протесту. Її учасники називають масову вакцинацію геноцидом, а COVID-сертифікати — ветеринарними паспортами. Перед початком “віче” учасники акції перекривали рух біля Маріїнського парку.

Окрім закликів не вакцинуватись та боротись проти COVID-сертифікатів, зі сцени звучали заклики не піддаватись на провокації разом з повторенням тези про продажність журналістів та журналістики в Україні. У натовпі заклики активно підтримували. Маски учасники протесту майже не використовували.

Того ж дня у Запоріжжі на мітингу антивакцинаторів постраждав чоловік, а поліцейського, який його вдарив, усунули від служби. Десятки людей вийшли під будівлю ОДА та виступали проти вакцинації від коронавірусу. Акція закінчилася сутичками. Поліція затримала п’ятьох людей. Вони порушували карантинні вимоги. А у Сумах антивакцинатори заблокували пункт щеплення. Вакцину не отримали 700 місцевих мешканців, місцева влада звернулася до Служби безпеки України.

У Харкові обрали мера

31 жовтня Харків обирав нового мера – поборотися за відповідальну посаду вирішили десять кандидатів. Трохи більше 50% виборців проголосували за Ігоря Терехова, який перебуває на посаді в.о. мера Харкова. На другому місці Михайло Добкін – він набрав 28,21% голосів. На третьому – кандидат від “Європейської солідарності”, депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик – він набрав 5,6%.

Росія нарощує війська біля кордону з Україною

Росія збільшує озброєння на кордоні з Україною. Спостерігачі Місії ОБСЄ зафіксували 285 одиниць бронетанкового та артилерійського озброєння збройних формувань Російської Федерації. Уся ця техніка розміщена поза певними районами відведення. Зокрема, у зоні дій так званого “2 армійського корпусу” збройних формувань РФ станом на 5 листопада виявили 284 одиниці бойової техніки. У межах житлової забудови Докучаївська, у зоні дій так званого “1 армійського корпусу” збройних формувань РФ, розміщено зенітну установку ЗУ-23-2.

У тому числі:

  • у районі Бугаївки: танки – 25 одиниць, артилерійські системи – 12 одиниць, ББМ – 74 одиниці;
  • у районі Круглик: танки – 27 одиниць;
  • у районі Мирне: самохідні артилерійські установки – 9 одиниць, причіпна артилерія – 22 одиниці, ББМ – 84 одиниці.

Боснія та Герцеговина зараз на межі розпаду

У країні існує реальна перспектива повернення конфлікту. Про можливий конфлікт у доповіді ООН попередив представник міжнародного співтовариства у Боснії та Герцеговині Крістіан Шмідт.

“Якщо збройні сили Боснії та Герцеговини поділяться на дві чи більше армій, рівень міжнародної військової присутності вимагатиме переоцінки. Відсутність реакції на поточну ситуацію поставить під загрозу Дейтонську угоду, в той час як нестабільність у країні матиме ширші регіональні наслідки. Перспективи подальшого розколу та конфлікту цілком реальні”, – заявив Шмідт.

За його словами, якщо сербські сепаратисти здійснять свою загрозу відтворити власну армію, розділивши національні збройні сили на дві частини, то велика кількість миротворчих сил ООН вирушить назад, щоб зупинити в країні загрозу нової війни. Наразі міжнародні миротворчі обов’язки у Боснії поклали на сили ЄС чисельністю 700 осіб. НАТО зберігає офіційну штаб-квартиру в Сараєво.

Священник заважав журналістам знімати пожежу у Києво-Печерській лаврі

4 листопада на території Києво-Печерської Лаври сталася пожежа – горіла двоповерхова будівля, де розташована майстерня з розпису ікон. Вогонь перекинувся із приміщення на дах. На місці працювали близько 10 пожежних розрахунків. На пожежі постраждали троє людей. Їх доправили до медзакладів столиці.

Під час гасіння пожежі у майстерні ікон Києво-Печерської Лаври у четвер, 4 листопада, священнослужитель чинив опір роботі журналістів. Він заважав вести зйомку, поліція порушила кримінальну справу. Кореспондент звернувся до слідчих СОГ, які працювали на місці, із заявою про перешкоджання його професійній діяльності.

В Україні випробовуватимуть COVID-таблетки, які вже схвалили у Британії

В Україні проводитимуть клінічні випробування таблеток Pfizer та Merck від коронавірусу. Таблетки Merck раніше першою у світі схвалила Великобританія. У випробуваннях таблеток MK4482-013 виробництва Merck візьмуть участь дорослі, які проживають із тими, хто заразився на коронавірус. Ці випробування проведуть на базі студентської лікарні Харківської міської ради. Також в Україні тестуватимуть препарат “Ритонавір” виробництва Pfizer у таблетках по 150 мг. У клінічних дослідженнях приймуть участь ті, хто контактував із хворими на COVID-19.

У США закінчилися випробування експериментальних противірусних таблеток Pfizer проти COVID-19. Результати показали зниження ризику смерті або госпіталізації через COVID-19 на 89%, якщо людина заразилася не так давно. Препарат тестували на дорослих із коронавірусом, які входять до групи високого ризику. Добровольцям випадково давали комбінацію таблеток протягом трьох або п’яти днів після появи симптомів.

Нагадаємо, що 6 листопада на Переяславщині згорів будинок, там знайшли тіло чоловіка. Детальніше про це дізнавайтесь тут. 

Нагору