ЖИТТЯ

9 листопада: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят, зокрема, День української писемності та мови.

Інформатор розповість про 9 листопада детальніше.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День української писемності та мови. Дата для свята вибрана не випадково. У цей день вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Багато вчених і дослідників вважають, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова.

Українська мова є східнослов’янською мовою. Слов’янські мови в свою чергу є частиною індоєвропейської мовної сім’ї. Її найближчими родичами вважаються білоруська і російська мови. У світі українською мовою говорить близько сорока мільйонів людей. Близько тридцяти мільйонів з них проживають в Україні.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Раніше цей день відзначали в Україні 23 березня. Ця дата була встановлена в березні 2000 року Указом Президента України. З 2012 року, згідно з Указом Президента України від 30 грудня 2011 цей день стали відзначати в третю неділю травня, він отримав назву “Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва”. З 2014-го року його почали відзначатися 9 листопада спільно з Днем української писемності та мови.

День книги рекордів Гіннеса. Книгу рекордів створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. У листопаді 1951 року він відправився з друзями на полювання. Увечері в барі між чоловіками зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Тоді Бівер вирішив створити книгу, в якій будуть зібрані всі рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. Зараз Книга рекордів Гіннеса є книгою з найбільшим тиражем із усіх книг, захищених авторським правом.

Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву “Кришталевої Ночі” або “Ночі розбитих вітрин”. Вона поклала початок Холокосту – масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 мільйонів євреїв.

Іменини сьогодні відзначають Нестор, Андрій, Капітоліна, Еротіїда, Марк, Агрипін, Олександр, Єлизавета.​

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 – у Львові створили виконавчий орган ЗУНР (з 13 листопада 1918 року – Державний Секретаріат).

1923 – у Мюнхені відбувся “Пивний путч”.

1938 – у Хусті для організації оборони Карпатської України утворили напіввійськову організацію “Карпатська Січ”

1938 – у Третьому Рейху відбулися масові погроми євреїв – “Кришталева ніч”.

1961 – місто Сталіне дістало назву Донецьк.

1962 – Президія Верховної Ради СРСР ухвалила постанову про перейменування міста Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславської області на Івано-Франківську.

1976 – у Києві створили Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод.

1977 – Українська Гельсінська Група оприлюднила “Маніфест українського правозахисного руху”.

1989 – почалося руйнування Берлінської стіни.

1991 – генерала Джохара Дудаєва обрано першим президентом Ічкерії.

1995 – Македонія та Україна прийняті до Ради Європи.

1997 – в Україні вперше відзначили День української писемності та мови.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1891 – Федір Ернст (помер у 1942), український історик, мистецтвознавець, музеєзнавець.

1905 – Еріка Манн (померла у 1969), німецька актриса, письменниця і журналістка, старша донька письменника Томаса Манна.

1921 – Віктор Чукарін (помер у 1984), український гімнаст, абсолютний чемпіон Олімпійських ігор 1952 і 1956 років, педагог.

1948 – Віктор Матвієнко (помер у 2018), колишній футболіст “Динамо” (Київ), володар Кубка Кубків.

Оксана Симоненко

Нагору