ЖИТТЯ

11 листопада: який сьогодні день

11 листопада в Україні та світі у різні роки відбулося чимало цікавих та знакових подій. Цього дня також відзначають багато свят.

Інформатор розповість про найцікавіші свята та події, які трапилися 11 листопада.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День закінчення Першої світової війни. 11 листопада 1918 року завершилася Перша світова війна, яка мала вирішальний вплив на історію ХХ століття. З мапи світу зникли три велетенські імперії: Австро-Угорська, Російська й Османська, натомість з’явилися нові держави.

Всесвітній день шопінгу. Це молоде свято, яке ще не стало частиною масової культури, але вам варто про нього знати. 11 листопада багато онлайн-магазинів проводять великі розпродажі.

Всесвітній день курки. Щорічно у другий четвер листопада відзначають Всесвітній день курки, яка визнана найпопулярнішою та найпоширенішою свійською птицею у світі. Нині її чисельність перевищує 24 мільярди особин, забезпечуючи людство недорогими, смачними та поживними продуктами, до яких належить м’ясо та яйця.

Всесвітній день якості. За підтримки ООН проведення Всесвітнього дня якості прийняло щорічний характер і встановлене на другий четвер листопада. У 1995 році Європейська організація якості оголосила тиждень, в який відзначається Всесвітній день якості – Європейським тижнем якості, в котрий сумлінні виробники, за підтримки громадських організацій та органів виконавчої влади влаштовують численні виставки та проводять різноманітні заходи на підтримку принципів якості вироблених товарів і послуг.

Всесвітній день орігамі. Класичне орігамі – це фігурка з квадратного аркуша спеціального паперу “васі”, складена без допомоги ножиць або інших інструментів. Вважається, що орігамі з’явилося в Стародавньому Китаї, де винайшли папір. Але розвивалося це мистецтво в основному в Японії, досягнувши статусу важливої церемоніальної складової. Примітно, що назву орігамі ввела у вжиток американка Ліліан Опергеймер. Вона й стала популяризатором цього мистецтва на Заході в 60-х роках ХХ століття.

Міжнародний день енергозбереження. Рішення про заснування цього свята прийняли у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE, а вже в листопаді 2008-го світ відзначив перший День енергозбереження. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії.

Іменини 11 листопада відзначають Анастасія, Авраамій, Євген, Марія, Клавдій, Астерій, Неон, Феоніла, Анна.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1702 — загін запорізьких козаків визволив від облоги Речі Посполитої Білу Церкву.

1790 — у Королівство Великої Британії з Китаю вперше завезені хризантеми.

1830 — проголошена держава Бельгія.

1859 — у світ вийшла поема Тараса Шевченка “Марія”.

1918 — близько 5-ї години ранку в штабному вагоні маршала Фоша в Комп’єнському лісі підписане Комп’єнське перемир’я, що означало капітуляцію Німецької імперії і кінець Першої світової війни.

1925 — вийшла перша платівка Луї Армстронга.

1940 — в США випущені перші автомобілі “Джип”.

1952 — у Каліфорнії продемонстрували дію першого відеомагнітофона.

1978 — Міністерство освіти УРСР видало директиву: “Удосконалювати вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки” (посилення русифікації).

1983 — студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп’ютерний вірус.

1987 — картина Ван Гога “Іриси” продана за рекордну суму — 53,6 млн доларів.

1990 — набула чинності Міжнародна конвенція про боротьбу проти незаконного обороту наркотичних і психотропних речовин.

1994 — американський мільярдер Білл Ґейтс на аукціоні в Нью-Йорку заплатив 30,8 млн доларів за рукопис Леонардо да Вінчі (рекордна ціна для рукописів).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1821 — Федір Достоєвський (помер у 1881), письменник і мислитель, класик російської літератури.

1939 — Клавдія Боярських (померла 2009), радянська лижниця, триразова олімпійська чемпіонка (1964).

1951 — Кім Пік (помер у 2009), американський вундеркінд з феноменальною пам’яттю.

1962 — Демі Мур, американська актриса.

1974 — Леонардо Ді Капріо, американський актор, продюсер, володар премії “Оскар” (на фото).

Юлія Кравченко

Нагору