ЖИТТЯ

Чому на сесіях міськради Переяслава не тиснуть руку жінкам: поговорили про це з фахівцем з етики

Під час ділових зустрічей та засідань потрібно пам’ятати про деякі правила етикету. Ми поговорили про них із фахівцем.

Знання етикету мають важливе значення. Іноді можна потрапити у незручну ситуацію або ввести в неї когось іншого. Так нещодавно трапилось із журналісткою Інформатора на сесії міської ради.

Описуємо ситуацію: Перед початком сесійного засідання всі присутні збираються в залі і займають свої місця. Але спершу вітаються одне з одним. Чоловіки потискають один одному руки, а от жінкам – ні. При цьому часто ручкаються прямо перед обличчям жінок, якщо ті вже сидять у кріслі.

Чи можна так робити, пояснила Лариса Харченко, кандидатка філософських наук, викладачка педагогічної та професійної етики в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

– Подавати руку через людину, вітатись чи проявляти ще якісь знаки уваги одній людині, а при цьому не помічати іншої, – не допустимо. На мою думку, в цій ситуації зіграв такий фактор: коли людина, а в цьому випадку дівчина (йдеться про журналістку Інформатора – ред.), має молодий вигляд, то її не сприймають як ділову особу. Вітатись при діловому спілкуванні потрібно рукостисканням, яке має бути легеньким, лояльним та стриманим. Якщо діловий партнер жінка, то ні в якому випадку цілувати руку їй не можна. Ще можна привітатись, кивнувши головою. Якщо це не знайомі між собою партнери, то їх обов’язково представляють.

Стосовно жінок у діловому середовищі, то в сучасному світі немає особливого поділу. Тут рівні права в обох сторін. Стосунки мають бути строгі та ділові, а не ті, які викликають якісь емоції невідповідного характеру. Але є моменти, де до жінки все-таки має бути особливе ставлення. Коли чоловік та жінка заходять до приміщення, чоловік має відкрити двері, притримати їх, пропустивши жінку вперед. Виходити з транспорту чи приміщення чоловік має першим. У ліфт чоловік повинен заходити першим, щоб потім пропустити жінку, також притримуючи двері.

Нагадаємо, що з 8 листопада в Україні почав діяти закон про захист диких та безпритульних тварин. Як це може вплинути на ситуацію в Переяславі, розповіла засновниця ГО “У добрі руки” Аліна Римар.

Оксана Симоненко

Нагору