ВЛАДА

В Україні почав діяти новий закон про захист тварин: як це може вплинути на Переяслав

З 8 листопада в Україні почав діяти закон про захист диких та безпритульних тварин. Як це може вплинути на ситуацію в Переяславі?

Зоозахисники довго боролися, щоб народні депутати України спочатку ухвалили законопроєкт, а потім і прийняли закон про захист диких та безпритульних тварин. І ось це сталося. Новий закон підсилює як адміністративну, так і кримінальну відповідальність за жорстокі дії щодо тварин. Що саме це може змінити в Переяславі, Інформатору розповіла засновниця ГО “У добрі руки” Аліна Римар.

Як цей закон вплине на теперішню ситуацію?

– Враховуючи, що Закон підсилює адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, знижує вікову межу, з якої особу можна притягувати до відповідальності, вводить певні обов’язкові правила утримання та вигулу домашніх тварин, маємо надію, що тепер люди почнуть сумлінніше та відповідальніше ставитися до тварин, не лише домашніх, а й до безпритульних.

З 8 листопада вводять заборону на:

  • умертвіння тварин, як способу регулювання чисельності безпритульних тварин (у Переяславі на рівні місцевої влади це не практикувалося, а от у Харкові для цього створили ціле комунальне підприємство яке, наскільки мені відомо, зараз реформується);
  • пропаганду жорстокого поводження з тваринами (зокрема, я думаю, це стосується і закликів у соціальних мережах щодо отруєння безпритульних собак, що інколи публікують деякі жителі нашого міста в інтернет-спільнотах);
  • на замуровування тварин у підвальних приміщеннях багатоповерхівок (особливо це актуально в зимову пору року, коли безпритульні тварини ховаються там від холоду);
  • діяльність пересувних звіринців, зоопарків, виставок диких тварин (і за цим, відповідно до змін, внесених Законом, має слідкувати місцева влада);
  • дарування домашніх тварин, як призів, нагород, премій (як на мене, це нововведення позитивно вплине на рівень свідомості деяких людей стосовно того, що тварина – це не річ, а живе створіння, яке теж здатне відчувати цілу палітру емоцій, і ставитися до неї потрібно, виходячи саме з цих моментів);
  • залишення без нагляду домашніх тварин, прив’язаних у громадських місцях або місцях масового скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо);
  • залишення тварин в салоні автомобіля при температурі навколишнього середовища вище +20°С та нижче +5°С.

У цілому Закон є черговим кроком нашої держави у напрямку гуманного ставлення до тварин, але дієвим він буде лише тоді, коли за його дотриманням буде слідкувати влада на усіх рівнях, зокрема, і правоохоронні органи.

Що може змінитися в Переяславі?

– Зараз ми розробляємо правила утримання домашніх тварин на території Переяславської територіальної громади, які, окрім обов’язкових правил, встановлених Верховною Радою України, також передбачатимуть низку специфічних для нашої місцевості – зокрема, обов’язкову стерилізацію домашніх безпородних тварин. Дотримання цього пункту правил дозволить припинити неконтрольоване розмноження домашніх собак та кішок, та врешті-решт – збільшення популяції безпритульних тварин на вулицях нашого міста.

Сподіваємося, що запровадження заборони щодо залишення домашніх тварин, прив’язаними, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів, окрім собак, які виконують сторожові функції (для таких собак довжина прив’язі повинна бути не менше 10 метрів), дозволить уникнути ситуації, з якою ми зіштовхнулися минулого тижня в одному з дворів у приватному секторі міста. Собака мучився, живучи на ланцюгу довжиною в пів метра. Через це він постійно був у власних екскрементах. Його не годували, тому пес був схожим більше на мумію, аніж на живе створіння. Ветеринар підтвердив наші здогадки – у собаки діагностували повне виснаження організму.

Цей пес жив на ланцюгу довжиною в пів метра

Все частіше трапляються випадки, коли домашня тварина губиться. Щоб полегшити її пошуки та якнайшвидше повернути додому, законодавець зобов’язує усіх власників домашніх тварин забезпечити наявність у їхніх чотирилапих улюбленців нашийника з ідентифікуючими позначками (номером телефону чи домашньою адресою власника, QR- кодом, зареєстрованим на тварину). Я, наприклад, сьогодні вже отримала кулони для своїх та батьківських собак з кличками та нашими телефонними номерами. Ще чекаю на доставку аналогічних адресників для наших кішок. Ціна – 60-80 гривень за один кулон із гравіюванням (вартість залежить від розміру виробу), але у випадку, якщо тварина зникне, значно збільшиться шанс знайти її.

Ось такий вигляд має ідентифікуючий кулончик для нашийника тваринки (на зворотньому боці – номер телефону)

Яку відповідальність буде за порушення нового закону?

– Закон розмежовує відповідальність на адміністративну та кримінальну, це залежить від тяжкості правопорушення. Санкція ч. 1 ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу від 3400 гривень до 5100 гривень з конфіскацією тварини (якщо є загроза для її життя чи здоров’я) за жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, зокрема безпритульними, що спричинило їхнє мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще.

Натомість, ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України передбачає обмеження волі на строк від 1 до 3 років або позбавлення волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварини за жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, зокрема, з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

На моє переконання, у здоровому суспільстві має бути нульовий рівень толерантності до насильства у будь-якому його прояві, оскільки існує безліч досліджень, згідно з якими встановлено, що у 70-80 відсотків особи, які вчиняли насильницькі дії щодо тварин, у майбутньому “перемикаються” на насильство щодо людей. Тому, підсилення відповідальності за жорстоке поводження до тварин – це певною мірою і превентивний захід, здатний запобігти збільшенню кількості насильницьких злочинів щодо життя та здоров’я людей.

Як перевірятимуть дотримання закону?

– Винятково за повної взаємодії працівників Національної поліції України, органів місцевого самоврядування та громадськості. На прикладі, який я описувала раніше: сусіди побачили, у якому стані перебуває собака, та повідомили нашій громадській організації. Ми в свою чергу написали заяву до поліції. Зараз собака в безпеці, а власники – під пильним наглядом. До речі, після призначення Максима Дьоміна керівником нашого відділу поліції на випадки жорстокого поводження з тваринами у Переяславі правоохоронці справді почали реагувати. За це ми щиро вдячні.

Нагадуємо, що собачки Ася, Маруська, Глаша та Нюра із пункту перетримки в Переяславі шукають родину. Познайомтеся з ними ближче.

Юлія Кравченко

Фото надала Аліна Римар

Нагору