ЖИТТЯ

12 листопада: який сьогодні день

Сьогодні відзначають декілька цікавих свят. Окрім цього, 12 листопада у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг історії.

Також у цей день народилося багато відомих людей. Інформатор розповість цікаві факти про сьогоднішню дату.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби з пневмонією. Цей день має за мету активізацію протистояння хворобі через проведення профілактичних заходів щодо захисту дітей, забезпечення поінформованості та своєчасне лікування. Пневмонія (або запалення легень) – це форма гострої респіраторної інфекції з обов’язковим запаленням легеневої тканини (бронхів, бронхіол чи альвеол). Головними збудниками пневмонії є віруси, грибки, бактерії та найпростіші мікроорганізми.

День фахівця з безпеки. Мета свята – донести до людей думку про вагомість та важливість збереження безпеки в суспільстві. Фахівці з безпеки мають відповідальну, тяжку та дуже небезпечну роботу, яка, втім, приносить людям неймовірну користь. Це свято є міжгалузевим, бо об’єднує всіх професіоналів галузі та учасників ринку. Для сек’юріті 12 листопада – професійне свято.

День україномовної преси. Неофіційне свято, що проголосили та вперше відзначили 12 листопада 2009 року в Харкові в приміщенні Спілки української молоді. Традицію започаткували Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича, Громадське об’єднання “Шемети”, редакція двотижневика “Український простір” та Спілка Української Молоді.

Іменини 12 листопада святкують Зиновій, Артем, Марко, Олена, Стефан, Зиновія, Олександр, Макар і Максим.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 — Гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви.

1918 — Австрія була проголошена республікою.

1922 — відкрили Київську картинну галерею.

1940 — розпочався державний візит до Берліна Голови Раднаркому, Наркома закордонних справ СРСР, члена політбюро ЦК ВКП(б) В’ячеслава Молотова для перемовин з керівництвом Третього Райху із зовнішньополітичних питань.

1967 — у Нью-Йорку відбувся Перший Світовий конгрес вільних українців.

1992 — починаючи з 23-ї години було припинено функціонування рубля у грошовому обігові на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1746 — Жак Олександр Сезар Шарль (помер у 1823), французький учений, винахідник повітряної кулі.

1891 — Сет Барнз Ніколсон (помер у 1963), американський астроном, який відкрив кілька супутників Юпітера та астероїдів.

1934 — Чарльз Міллз Менсон (помер у 2017), серійний вбивця.

1970 — Крейг Паркер, новозеландський актор, відомий за ролями Халдіра у фільмах “Товариство кільця” та “Дві вежі”.

1994 — Гійом Сізерон, французький фігурист, який виступає в танцях на льоду, чемпіон світу та Європи.

Юлія Кравченко

Нагору