ЖИТТЯ

У Переяславі знову можна щепитися від коронавірусу вакциною Moderna

У Переяславі можна вакцинуватися від COVID-19 одним із чотирьох препаратів. Знову доступна американська  вакцина Moderna.

У переяславській амбулаторії протягом останніх місяців були доступні три вакцини від COVID-19 – AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. Тепер можна щепитися ще й вакциною Moderna. Про це Інформатору стало відомо із сайту міської ради Переяслава. Директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Царенок зазначає, що востаннє Moderna була доступна для жителів нашої громади ще у вересні.

Moderna – мРНК вакцина, розроблена в США. Вона має в своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК) та є своєрідною “інструкцією” щодо створення шипоподібного білка оболонки коронавірусу SARS-CoV-2. Після введення вакцини наш організм користується цією “інструкцією”, щоб утворити такі білки. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться захищатися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Для повної вакцинації потрібно отримати дві дози Moderna з інтервалом у 28 днів. Станом на початок листопада цією вакциною щепили понад 1,1 млн українців. Вакцинація американським препаратом Moderna також дає змогу подорожувати в 93 країни світу.

Нагадуємо, що вакцинація в Переяславі проводиться щоденно в приміщенні поліклініки у кабінеті 306 з 9:00 до 17:00.

Станом на 11 листопада в лікарні Переяслава перебувало 147 пацієнтів із COVID-19. Детальніше про актуальну статистику дізнавайтеся за посиланням.

Нагору