ЖИТТЯ

Як допомогти незрячій людині: важливі поради

Завтра, 13 листопада, у світі відзначатимуть Міжнародний день сліпих. Ця дата покликана привернути увагу до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Як допомагати таким людям?

У багатьох з нас є незрячі знайомі чи близюкі. Хочеться їм підтримувати, але не кожен знає, як слід поводитися і бути корисним. Передусім ваша поведінка має ґрунтуватися на повазі. Що та як саме робити, розповість Інформатор.

Запропонуйте свою допомогу. Якщо вам здається, що людині не завадить ваша допомога, то замість припущень краще запитати прямо. Чемно запропонуйте: “Дозвольте мені допомогти вам?”. Якщо відповідь позитивна, то запитайте, що слід робити. Але якщо відповідь негативна, то наполягати неввічливо. Багато незрячих навчилися чудово обходитися без будь-якої допомоги. Якщо вашу допомогу готові прийняти, робіть лише те, що просять. Найчастіше зрячі люди беруть на себе занадто багато добрих спонукань, а незрячу людину така поведінка може образити.

Запропонуйте руку для орієнтації. Якщо вас попросили допомогти перейти з одного місця до іншого, то покладіть руку сліпої людини на свою трохи вище ліктя. Так їй буде зручно триматися за вас під час ходьби. Починаючи рух, будьте на пів кроку попереду і не рухайтеся надто швидко.

Допомагайте пройтися сходами. Спочатку повідомте про те, що саме слід робити – підніматися чи спускатися, також опишіть приблизний ухил та довжину сходів. Потім покладіть руку сліпого на перила. Якщо ви ведете людину, то зробіть перший крок і дочекайтеся, щоб вона встигала за вами.

Допомагайте проходити у дверні отвори. Наближаючись до дверей, незрячий повинен бути з боку петель і йому слід сказати, в який бік відчиняються двері. Спочатку відчиніть двері і пройдіть у неї самі. Потім помістіть руку іншої людини на ручку дверцят і дозвольте їй закрити двері за вами обома.

Гучно вітайтеся. Коли ви заходите до приміщення, де є сліпа людина, голосне вітання сповістить її про вашу присутність. Якщо мовчати до тих пір, поки ви не наблизитесь до цієї людини, вона може подумати, ніби ви виникли незрозуміло звідки, а це може поставити в незручне становище будь-кого. Назвіть себе, щоб людина зрозуміла, з ким має справу. Якщо вона пропонує вам руку для рукостискання, не відмовляйте.

Повідомляйте про свій вихід з кімнати. Це не завжди інтуїтивно зрозуміло, але перед тим, як йти, слід щось сказати. Не варто покладатися на те, що людина почує ваші кроки, що віддаляються. Іти без попередження просто неввічливо, адже людина може продовжувати звертатися до вас.

Ставте запитання прямо. Багато хто не має досвіду спілкування з незрячими людьми і не знає, як слід поводитися. Наприклад, у ресторані офіціанти найчастіше звертаються до людини, яка сидить поруч зі сліпим, коли пропонують незрячому ще води або принести меню. Незрячі люди не бачать, але все чують, тому завжди звертайтеся безпосередньо до них.

Використовуйте слова “дивитися” та “бачити”. У вас може виникнути бажання змінити свої мовні звички і спробувати не використовувати слова на кшталт “дивитися” і “бачити”. Краще послуговуйтеся ними, інакше може виникнути незручна ситуація. Незрячій людині буде неприємно не від використання цих слів, а від того, що з нею ви говорите інакше, ніж з усіма іншими.
Не соромтеся говорити фрази на кшталт “Дуже радий вас бачити”. Але не використовуйте слова “дивитися” і “бачити”, описуючи дії цієї людини. Наприклад, якщо людина ризикує натрапити на щось, то краще сказати “Стійте!”, а не “Дивіться під ноги!”.

Не слід гладити собаку-поводиря. Це спеціально навчена тварина, яка покликана оберігати життя та безпеку незрячих людей. Сліпі покладаються на собак-поводирів у питаннях орієнтування, тому не слід їх кликати чи гладити. Якщо пса відволікти, може виникнути небезпечна ситуація. Гладити його можна тільки в тому випадку, якщо незряча людина сама запропонувала вам це.

Докладно описуйте предмети. Під час руху описуйте все, що вам трапляється. Підійшовши до бордюру, кажіть “піднімаємось на бордюр” або “спускаємося з бордюру”, щоб людина не впала. Обов’язково описуйте докладно та точно, називаючи все своїми іменами. Якщо сліпий запитує у вас напрям, то йому не допоможе ваше “це он там”. Натомість опишіть шлях докладно, вказавши напрямок та приблизну відстань.

Нагору