ЖИТТЯ

“Посадив чотири кущі, а потім “втягнуло”: Олександр Борисюк із Переяслава вирощує виноград

Сьогодні відзначають День виноградарів, виноробів та садівників України. З цієї нагоди один із виноградарів Переяслава розповів про свою справу.

У другу неділю листопада відзначають День виноградарів, виноробів та садівників України. Цього року він припав на 14 листопада. З цієї нагоди Інформатор знайшов виноградаря, який поділився своїм досвідом.

Олександр Борисюк із Переяслава вже багато років займається вирощуванням винограду. Робить це прямо на своєму подвір’ї.

– Я посадив свої перші чотири кущі винограду десять років тому, а потім мене, так би мовити, “втягнуло”. Зараз маю більше 50 кущів винограду сорока сортів. У цьому році я посадив такі сорти: “Аватар”, “Суперник”, “Динька”, “Дніпровська Рів’єра”, “Надія АЗОС”, “Аркадія” та “Божена”. Вони в основному відрізняються за смаком, розміром грони, ягоди, за силою росту самого куща. Цього року в мене виросла найбільша грона винограду сорту “Преображення” вагою 3 кілограми 800 грамів.

Вирощую виноград на звичайному ґрунті, просто треба правильно його садити. Наприклад, щоб отримати перший урожай з винограду, потрібно три роки, а вже гарний урожай вийде за п’ять. Основний момент при догляді за виноградом – це обробка. А означає це, що у певний період розвитку, його потрібно обробляти відповідними препаратами. До вироблення вина в мене діло поки що не дійшло, тому що зараз пробую реалізовувати ягоди. У планах займатись саджанцями винограду.

Нагадаємо, що 14 листопада також відзначають День боротьби з цукровим діабетом. Переяславець Ігор Козлов на своєму прикладі показує, що життя з діабетом може нічим не відрізнятися від життя інших людей. Що він розповів, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Фото надав Олександр Борисюк

Нагору