ЖИТТЯ

19 листопада: який сьогодні день

19 листопада у світі відзначають кілька свят, серед яких Міжнародний день чоловіків та День туалету. Цей день увійшов в історію завдяки багатьом визначним подіям.

Інформатор розповість більше цікавих фактів про сьогоднішню дату.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день чоловіків. У 1999 році доктор Джером Тілуксінгх з університету Вест-Індії виступив з ініціативою створити день чоловіків: “Я зрозумів, що жоден день не є чоловічим… Деякі скажуть, що є День батька, але як щодо хлопчиків, підлітків і чоловіків, які не є батьками?”. Днем для свята доктор вибрав 19 листопада – день народження його тата. Міжнародний чоловічий день був визнаний світовим співтовариством і з того часу відзначається в понад 80 країнах.

День працівників гідрометеорологічної служби України. Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, відіграє ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови, сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів для запобігання можливим збиткам від небезпечних явищ погоди.

Всесвітній день запобігання насильству над дітьми. Свято започаткував у 2000 році Фонд жіночого світового саміту, аби звернути увагу на потребу дотримання основних прав дитини та зробити свій внесок задля попередження насильства над дітьми. В цьому ж році фонд створив Коаліцію недержавних організацій, яка станом на 2001 рік включала 150 членів, а зараз їхня кількість перевищує 700.

Всесвітній день туалету встановлений 2001 року під час міжнародної конференції в Сингапурі, присвяченій проблемам туалетів. Сингапур не випадково став місцем проведення конференції, оскільки славиться бездоганною чистотою своїх туалетів. Понад 200 делегатів з Європи, Азії та Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися, щоб обговорити актуальні проблеми та розглянути нові концепції розвитку туалетної справи. Підсумком зустрічі стало створення Всесвітньої туалетної організації, яка й стала ініціатором встановлення Всесвітнього дня туалету.

Іменини відзначають Герман, Павло, Олександра та Клавдія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1190 — заснований Тевтонський орден.

1626 — у Немирові заснували церковне братство і школу при ньому.

1891 — у Німецькій імперії продали першу іграшкову залізницю.

1916 — імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.

1921 — створено Укрмет — центральну метеорологічну службу України.

1942 — почався контрнаступ радянських військ під Сталінградом.

1969 — бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол у своєму 909-му матчі.

1978 — внаслідок масового самогубства членів секти “Народний Храм”, керованою Джимом Джонсом, в Гаяні загинули 911 людей.

2004 — у “Будинку із химерами” архітектора Владислава Городецького, що на вулиці Банковій у Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр “Шедеври мистецтва України”.

2012 — в Україні набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1839 — Еміль Шкода (помер у 1900), чеський інженер, підприємець, засновник машинобудівного заводу Škoda.

1909 — Пітер Друкер (помер у 2005), американський економіст, “батько” сучасної теорії менеджменту.

1938 — Тед Тернер, американський бізнесмен, засновник телеканалу CNN.

1942 — Кельвін Кляйн, американський законодавець моди, засновник бренду Calvin Klein.

1959 — Еллісон Дженні, американська актриса театру, кіно і телебачення, володарка премії “Золотий глобус”, семи премій “Еммі” та інших нагород.

Юлія Кравченко

Нагору