ЖИТТЯ

НІЕЗ “Переяслав” не назвуть іменем Михайла Сікорського: Мінкульт відмовляє вже втретє

НІЕЗ “Переяслав” поки що не стане заповідником імені Михайла Сікорського. Міністерство культури відмовило.

Ще в квітні цього року в Переяславі погодили перейменування заповідника. Нова назва мала звучати так: Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав” імені Михайла Сікорського. Необхідну документацію відправили до Міністерства культури України, але там відхилили цю пропозицію. Така ситуація виникає вже втретє. Про це Інформатору розповів заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав” з науково-методичної роботи Олександр Колибенко.

Процедура перейменування досить кропітка. Спочатку ініціатори подають оголошення і публікують на офіційному сайті своєї установи (в нашому випадку це сайт НІЕЗ “Переяслав”) інформацію про те, що планують перейменування. Після цього йде збір відгуків людей — хтось може бути “за”, хтось — “проти”. Відповідальною особою за збір усіх відгуків від різних організацій, установ і окремих людей був саме Олександр Колибенко. До НІЕЗ “Переяслав” зверталися вісім громадських організацій з пропозиціями підтримки ідеї перейменування, до прикладу, Національна спілка краєзнавців і фонд Миколи Томенка “Рідна країна”. Відгуки збирали протягом двох місяців, а потім їх опрацьовували. Всі пропозиції, які були в цих відгуках (про підтримку перейменування), сконцентрували, й, додавши згоду трудового колективу, підготували листа до Міністерства культури.

— У вересні цього року Міністерство культури прислало нам листа, в якому значилося, що ми не витримали процедуру перейменування, тому воно не відбудеться. Міністерство не пояснило, в чому саме процедура не дотримана. Втретє ми подаємо таке прохання і втретє нам відмовляють під різними підставами. Цього разу написали, що ми не витримали процедуру, хоча все було повністю витримано згідно з діючим законодавством. Будемо знову подавати. Але спочатку хочемо вияснити, в чому проблема й чому вони не підтримують таку ідею, — розповідає Олександр Колибенко.

Нагадуємо, що справа із пам’ятником до 300-річчя возз’єднання України з Росією почала потроху рухатися. Спершу вислухають жителів громади.

Юлія Кравченко

Нагору