ВЛАДА

Що робити з монументом “возз’єднання” у Переяславі: влаштують громадські слухання

Справа із пам’ятником до 300-річчя возз’єднання України з Росією почала потроху рухатися. Спершу вислухають жителів громади.

Двічі на сесії міської ради Переяслава цього року виносили питання “Про порушення клопотання щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів культурної спадщини в місті Переяславі”. Йдеться, зокрема, про пам’ятник до 300-річчя возз’єднання України з Росією, який розміщується на центральній площі міста. Обидва рази депутати не змогли прийняти позитивного рішення, хоча зняття з держреєстру – це зовсім не знесення скульптури. Про це повідомляє Інформатор.

На обох сесійних засіданнях (22 липня та 21 жовтня) тривали активні обговорення цього питання. Деякі депутати говорили, що таке рішення “не на часі” і що не можна його приймати, не врахувавши думки громади. І лише на останній сесії 18 листопада у порядок денний внесли питання “Про проведення громадських слухань щодо доцільності подальшого перебування пам’ятника монументального мистецтва місцевого значення “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання  України з Росією” на площі Богдана Хмельницького. Проте навіть тут не обійшлося без обговорень. Депутат від “Європейської солідарності” Василь Мусієнко зазначив, що жителі обирали депутатів, щоб вони представляли їхні інтереси й приймали рішення, а не постійно радилися. Депутатка від “Голосу” Аліна Римар, яка доповідала з цього питання, апелювала: те, що їх обрали, не означає, що вони тепер не мають дослухатися до точки зору виборців.

Цього разу рішення все-таки вдалося прийняти. Після того, як Переяславська громада вийде з “червоного” рівня епідемнебезпеки, проведуть локальні громадські слухання. Оголосять про це згодом.

Нагадаємо, що на останньому засіданні виконкому повернулися до розгляду резонансного питання про демонтаж гаражів біля мистецької школи. Що вирішили, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору