ЖИТТЯ

Тисяча від Зеленського, замах на міністра, арешт лідера антивакцинаторів: які головні новини тижня

Президент пообіцяв тисячу гривень вакцинованим українцям, на Луганщині патрульний застрелив свого колегу, а Росія готується до масштабного вторгнення. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна. 

В Україні видаватимуть 1000 гривень за вакцинацію: на що можна витратити

В Україні видаватимуть 1000 гривень за вакцинацію від коронавірусу двома дозами. На це виділять близько 6 мільярдів гривень із державного бюджету. Про це оголосив президент Володимир Зеленський:

“Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко та зручно, тобто через додаток “Дія”. За ці гроші можна придбати абонемент до спортзалу чи фітнес-клубу, відвідати кінотеатр, театр, концертний зал, виставковий центр або придбати квитки на подорожі всередині країни, на внутрішні залізничні та авіаперевезення. Програма стартує 19 грудня”, – сказав він.

Згодом після цієї новини в соціальних мережах почалися справжні баталії, які, звичайно ж, супроводжувалися кумедними мемчиками.

На Луганщині патрульного застрелив його колега

16 листопада у місті Рубіжне вбили співробітника Управління патрульної поліції в Луганській області. Він був на чергуванні – охороняв адміністративну будівлю. На його тілі експерти виявили вогнепальні поранення та тілесні ушкодження. Табельної зброї не було.

Загиблий – Олександр Фахруддінов, інспектор другого взводу другої роти УПП у Луганській області. Йому було 24 роки. Будівлю, яку він охороняв, орендує Управління патрульної поліції.

За кілька годин підозрюваного у вбивстві поліцейського затримали. Чоловік – також співробітник патрульної поліції. Інформацію про це підтвердили у прес-службі поліції Луганської області. Слідчий відділ відкрив кримінальну справу за ст. 115 (Навмисне вбивство). Справа на контролі ДБР та ГПУ. За даними ДБР, колеги мали конфлікт. Словесна суперечка переросла в бійку, у ході якої один вистрілив у іншого. Після цього патрульний втік. Його затримали на Луганщині по дорозі до кордону з РФ.

Лідеру “антивакцинаторів” в Україні повідомили про підозру: в його помешканні СБУ провели обшук

В Україні повідомили про підозру за ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) лідеру антивакцинаторів Остапу Стахову. У вівторок, 16 листопада у його помешканні провели обшуки. Служба безпеки України попередньо встановила, що лідер “антивакцинаторів” та його поплічник планували в Україні державний переворот. Другим підозрюваним називають Михайла Милостивого.

У розпорядженні СБУ є докази їхньої причетності. У листуванні фігуранти підшукували зброю та співучасників для захоплення влади в регіонах нашої країни. Вони збиралися створити на території України територіальні громади із власною міліцією та економікою. Вони навіть виготовили печатки для таких структур. А вже у четвер, 18 листопада, суд у Львові обрав запобіжний захід лідерові руху противників COVID-вакцинації Остапові Стахіву. Його взяли під варту на 60 діб із альтернативою застави у 998,8 тисячі гривень.

Росія готується до масштабного вторгнення в Україну у січні-лютому

Російська Федерація стягнула до кордону з Україною понад 92 тисячі своїх військовослужбовців і готується атакувати наприкінці січня – на початку лютого. Київ наразі прораховує, як може розвиватись потенційна атака РФ. Про це заявив голова управління розвідки Міноброни України Кирило Буданов в інтерв’ю Military Times. Він припустив, що атака включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки з наступними десантними ударами на Сході, десантними нападами в Одесі та Маріуполі та меншим вторгненням через Білорусь. Буданов заявив, що Москва планує напад, який може стати набагато масштабнішим, ніж будь-які дії військ РФ з 2014 року.

За даними розвідки, це може бути організація тривалих протестів проти вакцинації від COVID, розпалювання заворушень, пов’язаних з економікою та постачанням енергоносіїв. Також Росія намагається підняти антиурядові настрої в Україні за допомогою так званого Вагнергейту.

В Україні хотіли вбити міністра аграрної політики Романа Лещенка

За словами Дениса Монастирського, глави МВС, замовник та організатор – громадянин США. Посередник та довірена особа замовника — громадянка України, саме вона, за даними МВС, першою контактувала із кілером.

Контрольна зустріч із кілером, за даними силовиків, відбулася 17 листопада, йому передали завдаток за вбивство у розмірі 20 тисяч доларів. Вбивство мало статися після того, як громадянин США залишить Україну. Саме він провів останню зустріч із кілером. Також між кілером та замовником була домовленість про те, що все майно, яке виконавець зможе забрати з дому жертви, вони розділять між собою.

Сам Лещенко, який дізнався про замах на нього за пів години до брифінгу, повідомив журналістам, що шокований. Але залякати його не вдасться, оскільки всі матеріали справи вже передані правоохоронцям. У Нацполіції мотивом вбивства назвали гроші та спробу вирішити спірні питання щодо бізнесу.

Також у МВС показали відео, на якому кілер звітує про “виконання” попереднього подібного замовлення, “реалізованого” з особливою жорстокістю, перед тим самим замовником. Фігурантів у справі – троє: кілер, посередник та замовник; затримали двох останніх.

У п’ятницю, 19 листопада, в Україні Печерський районний суд Києва заарештував американського бізнесмена Курта Гросанса, підозрюваного у замовленні замаху. Гросанс веде аграрний бізнес в Україні. У 2018 році Лещенко був найнятий до нього. Пізніше бізнесмен звинуватив його в розкраданні 250 мільйонів доларів і намагався стягнути їх через суд. За версією слідства, Гросанс найняв колектора Дмитра Коваленка для стягнення боргу, але той узяв гроші і не виконав зобов’язань. Згодом американець вирішив звести з ним рахунки і позбавити життя.

Нагадаємо, що 21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. У Переяславі вшанували героїв. Як все відбувалось, дивіться у фоторепортажі.

Нагору