ЖИТТЯ

Хода Свободи в Переяславі: учасники пронесли вулицями міста величезний національний прапор

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. У Переяславі вшанували героїв.

Сьогодні, 21 листопада, у День Гідності та Свободи, в Переяславі на центральній площі зібралось чимало людей, які приєдналися до ходи Свободи. Хода рухалася до пам’ятника загиблим учасникам АТО/ООC, що на розі вулиць Богдана Хмельницького та Гімназійної. У руках несли синьо-жовтий прапор розміром 60 квадратних метрів (10х6). Власне, біля пам’ятника провели урочистості. Зібралось близько сотні людей. Про це повідомляє Інформатор з місця події.

Зі словами вшанування виступив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко. Літературно-громадська діячка та письменниця Римма Товкайло читала поезії Тараса Шевченка. А дует “Фреш” виконав пісню “Одна калина”.

Віталій Коцур, ректор місцевого університету та учасник Революції Гідності, розповів таке:

– Майдан важко згадувати, тому що після нього відбулось багато подій, які змінили країну і нас. У Києві на Європейській площі я зустрів насправді різних людей, які приїхали з багатьох регіонів підтримати свій вибір. Як історик я відчував, що в мене з-під ніг крадуть землю та історію: її переписували, ламали, писали не для нас, не для українців. І мабуть, оці речі зумовили подальший перебіг. Молодь повинна знати і пам’ятати ті події: з чого починався Майдан, яким чином все відбувалось та взагалі як могла б скластись ситуація, якби не було Майдану.

Згадала ті дні й Олена Гичко, волонтерка, яка також була на Майдані:

– Потрібно було повстати, тому що нас заганяли в рабство. Що таке волонтер, ми на той час не знали, ми просто були небайдужими людьми. Робили, що могли. Саме завдяки тим подіям всі зрозуміли, що українці славетна нація. Ніхто не міг зрозуміти, чому, коли стріляє снайпер, люди не розбігаються, а навпаки ідуть проти. Вони хотіли бути гідними і відстояли як могли. Я прочитала вже згодом, що таке волонтер, і це слово значно відрізняється від нас. Волонтер приділяє тільки вільний час для громадської роботи, а ми весь свій час приділяли допомозі та відстоювання своїх цінностей і лише трішечки часу залишалось для сімей.

Загиблих учасників АТО/ООC та героїв Небесної Сотні вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника.

21 листопада відзначають День Гідності і Свободи

Багато переяславців долучились до ходи Свободи

Містяни йдуть до пам’ятника вшанувати героїв

Хода Свободи розпочалась на центральній площі

Переяславці несли величезний синьо-жовтий прапор

Для ходи Свободи у Переяславі перекрили вулицю

Запросили до слова Віталія Коцура, учасника Революції Гідності

Ліцеїсти із “Патріота” також вшанували загиблих

Переяславці клали квіти до підніжжя пам’ятника

Похмура погода вшануванням не завадила

Римма Товкайло читала поезії Тараса Шевченка

Дует “Фреш” виконав пісню “Одна калина”

Згадала ті дні Олена Гичко, волонтерка, яка також була на Майдані

До пам’ятника поклали квіти

Зазначимо, що День Гідності та Свободи відзначають щорічно 21 листопада, починаючи з 2017 року, на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Хоча День Гідності та Свободи отримав статус державного свята, він залишається робочим днем.

Оксана Симоненко

Нагору