ВЛАДА

День пам’яті Михайла Сікорського можуть відзначати 13 жовтня

День пам’ять Сікорського офіційно можуть відзначати 13 жовтня. Підготовка до 100-річчя з дня народження видатного музейника триває.

ГО “Відродження Переяслава”, ГІ “Корінь нації” та небайдужі жителі Переяслава неодноразово наголошували на запровадженні Дня пам’яті Михайла Сікорського, першого гендиректора НІЕЗ “Переяслав”, батька музеїв міста. Запропонували дату – 13 жовтня, день народження Сікорського (у 1923 році). Саме таке клопотання подала на розгляд сесії міської ради начальниця відділу культури Анна Скляренко. Депутати відповідно подадуть клопотання до Президента України та Київської облдержадміністрації. Про це повідомляє Інформатор.

Також до святкування 100-річчя з дня народження Сікорського у Переяславі має з’явитися його пам’ятник. Управління містобудування, архітектури та використання земель спільно з організаціним комітетом з питань святкування ювілею мають визначитися з розташуванням монумента. Виготовлять його за благодійні кошти. Тож відділ капітального будівництва та ЖКГ має відкрити спеціальний рахунок для надходження благодійних внесків. А також він має укласти угоду про благодійну діяльність з ГО “Відродження Переяслава”.

Раніше міський голова Вячеслав Саулко говорив, що вартість скульптури становитиме 2 мільйони 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, що Михайло Сікорський помер 27 вересня 2011 року. На його честь у 2013 році заснували щорічну загальноукраїнську краєзнавчу премію Національної спілки краєзнавців України, яка присуджується діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. Хто її отримав цьогоріч, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору