ЖИТТЯ

21 листопада: який сьогодні день

В Україні 21 листопада – День гідності та свободи. Також відзначають День десантно-штурмових військ.

Більше розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День гідності та свободи. Українське національне свято, що відзначають щорічно 21 листопада, починаючи з 2017 року, на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Свято покликане затвердити прагнення українських громадян до демократії, свободи та справедливості і схвалити рух до європейського майбутнього. Хоча День гідності і свободи отримав статус державного свята, він залишається робочим днем.

День працівників сільського господарства – професійне свято працівників сільського господарства, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водогосподарських та обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу України. Свято встановлене “…на підтримку ініціативи працівників агропромислового комплексу України…” згідно з Указом Президента від 7 жовтня 1993 року й відзначається щорічно в третю неділю листопада.

День телебачення. Подію заснувала Організація Об’єднаних Націй 17 грудня 1996 року. Дата святкування обрана з поваги до дня здійснення першого Всесвітнього телевізійного форуму ООН, а саме 21-22 листопада 1996 року. Всесвітній день телебачення має таку місію: інформування суспільства про роль ТБ у просуванні розвитку та миру. Організація Об’єднаних Націй закликає увесь світ 21 листопада обмінюватися телепередачами, які присвячені проблемам миру, соціального й економічного розвитку, безпеки та популяризації культури, і, звісно ж, не розповсюджувати антигуманні й нетерпимі матеріали.

Всесвітній день рибальства проводять 21 листопада. У святкових заходах беруть участь риболовні співтовариства, асоціації та спілки. Для людства прибережне та внутрішнє рибальство має важливе значення як одне з багатих джерел продовольства. Водойми, річки, озера та океани дають людині рибу у величезних обсягах. У галузі рибальства зайняті мільйони людей у всьому світу – місцеві рибалки, переробники, торговці рибою та широким спектром водних продуктів.

21 листопада кожного року Україна відзначає День десантно-штурмових військ, який з’явився у 2017 році разом із заміною назви десантних військ на десантно-штурмові. Колишнє професійне свято мало назву День високомобільних десантних військ. Перше святкування відбулося у нашій столиці на Михайлівській площі, де військо отримало від Президента України оновлену символіку.

Іменини святкує Михайло.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1877 – Томас Едісон винайшов фонограф.

1916 – потонув “Британнік”, корабель-близнюк “Титаніка”, налетівши на німецьку міну.

1920 – армія УНР перейшла Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах.

1941 – в СРСР запровадили податок на холостяків.

1962 — президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.

2004 — в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів. Розпочалася Помаранчева революція.

2013 — в Україні почався Євромайдан.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1830 – Андрій Маркевич (помер у 1907), український громадський діяч і етнограф, добився дозволу на перше повне видання творів Тараса Шевченка.

1896 – Михайло Вериківський (помер у 1962), український композитор.

1952 – Сергій Якутович (помер у 2017), український художник, графік, книжковий ілюстратор, народний художник України.

1965 – Бьорк, ісландська співачка, композиторка і авторка пісень, актриса.

Юлія Кравченко

Нагору