ЖИТТЯ

“Музей є життя пам’яті народу, є любов”: десять років тому в Переяславі помер Михайло Сікорський

Десять років тому обірвалось життя Михайла Сікорського. Про його найголовніші заслуги нагадує Інформатор.

27 вересня 2011-го в Переяславі на 88-му році життя помер Михайло Іванович Сікорський. Його вважають чи не найвидатнішим жителем нашого міста. Адже саме він зробив із Переяслава місто музеїв. Інформатор згадує про досягнення Сікорського.

Михайло Іванович Сікорський приїхав до Переяслава у 1951 році, щоб очолити єдиний на той час музей, який налічував 32 експонати. Опікувались ними чотири працівники. На кінець 1952 року музей мав уже 12 залів, які висвітлюють події від Київської Русі до 50-х років ХХ ст.

Завдяки ентузіазму працівників на чолі з Михайлом Івановичем 5 квітня 1954 року в Переяславі-Хмельницькому відкрився історичний музей. У 1964 році починають будувати перший в Україні музей просто неба.

У 1979 році в Переяславі заснували Державний історико-культурний заповідник, директором призначили Михайла Сікорського. У 1999 році заповідник отримав статус національного, Михайла Івановича призначили на посаду генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника Переяслав. А з 2008 року – почесного генерального директора.

Михайло Сікорський – Заслужений працівник культури (1966), почесний громадянин міста Переяслав-Хмельницький (1984), лауреат премій: імені Тараса Шевченка (1989), імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України (1993), імені В.І. Вернадського (2001), “Гордість України” (2003), Герой України (2005). Нагороджений почесними грамотами, відзнаками, орденами та медалями різних ступенів.

Михайло Іванович присвятив 60 років свого життя музейній справі, найкраще про своє дітище сказав він сам: “Що таке Музей? Протягом десятиліть це питання стояло переді мною. Це були різні “питання”, і це були різні “Музеї”. Я пишу це слово з великої літери, воно на це заслуговує. Слово це стоїть з такими фундаментальними універсаліями культури, як “Життя”, “Пам’ять”, “Любов”… Бо Музей вбирає їх у себе. Бо музей є життя пам’яті народу, є любов…”

17 травня 2012 року напередодні Міжнародного дня музеїв на фасаді будинку, де жив Сікорський у 1965-2011 роках, на вулиці Ковальській, 8а, встановили меморіальну дошку. Біля музею “Заповіту” Тараса Шевченка також встановили меморіальну дошку до першої річниці з дня його смерті.

У 2013 році започаткували щорічний Всеукраїнський історико-культурологічний форум “Сікорські читання”. На честь Сікорського у 2013 році заснували щорічну загальноукраїнську краєзнавчу премію Національної спілки краєзнавців України, яка присуджується діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. У червні 2014-го на честь Михайла Івановича рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради перейменували вулицю Московську. Щорічно наприкінці вересня розпочинаються дні пам’яті Михайла Сікорського, які завершуються урочистим заходом спогадів в честь дня його народження, 13 жовтня.

Нагадаємо, що зараз НІЕЗ “Переяслав” очолює Олексій Лукашевич. Нещодавно його переобрали на новий термін. Що зробив, що має зробити та що відомо про Лукашевича, читайте у нашій публікації.

Підготувала Наталія Шкіра

Нагору