ВЛАДА

У Переяславі поставлять пам’ятник Сікорському: кошти на нього збиратимуть всією громадою

27 вересня 2023-го виповниться рівно сто років із дня народження Михайла Сікорського. На честь такої дати в Переяславі планують встановити пам’ятний знак цьому Почесному громадянину нашого міста. Вже відома локація та орієнтовна вартість.

На тринадцятій сесії міської ради ухвалили рішення “Про погодження місця розміщення скульптурної композиції “Пам’ятник М.І. Сікорському” у м. Переяславі Бориспільського району Київської області”. Голова громади Вячеслав Саулко наголосив, що спочатку планувалося встановити цей пам’ятник поблизу музею “Заповіту” Шевченка, але крім цієї локації, була низка пропозицій від жителів міста. Про це повідомляє Інформатор.

Втім, остаточне місце – парк імені Михайла Сікорського. Про це детальніше розповів головний архітектор Петро Пурденко:

– Зараз над візуалізацією ще працюють. Цей пам’ятник точно буде в парку Сікорського. А от яким чином він буде розташований та який матиме вигляд — це ще невідомо. Можливо, скульптор захоче зробити там лавку, щоб вписати це в інтер’єр, можливо — клумба з квітами, можливо — відкрита площадка або маленький фонтанчик. Ці варіанти ще ніхто не прораховував, бо ми самі ще не знаємо, хто буде скульптором. Ще невідомо який буде об’єм пам’ятника, його габарити — про це ще не говорили.

Під час розгляду цього питання Вячеслав Саулко зазначив, що вартість пам’ятника сягатиме 2 млн 100 тис. гривень. Оскільки для його створення ще є час (півтора року), зараз саме час зайнятися пошуком коштів:

– Я маю велику надію на те що ми залучимо кошти організацій, підприємців та жителів міста. Тобто пам’ятник зробиться за кошти меценатів. Але, якщо їх буде недостатньо, намагатимемося вилучити гроші з міського бюджету.

Нагадуємо, будівлі у колишньому військовому містечку перебувають в аварійному стані. Вони можуть бути небезпечними. Щодо демонтування детальніше читайте за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору