ЖИТТЯ

У Переяславі на ювілейних “Сікорських читаннях” преміювали чотирьох науковців: відеорепортаж

У Переяславі відбувся ювілейний, десятий, форум, яким вшановують пам’ять Героя України Михайла Сікорського – “Сікорські читання”. На них преміювали чотирьох лауреатів.

27 вересня 2011-го в Переяславі на 88-му році життя помер Михайло Іванович Сікорський. Його вважають чи не найвидатнішим жителем нашого міста. Адже саме він зробив із Переяслава місто музеїв. Сьогодні, 20 жовтня, відбувся десятий історико-культурологічний форум “Сікорські читання”. Урочисту частину заходу провели в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. З вітальним словом виступали ректор Віталій Коцур, колишній ректор Віктор Коцур, міський голова Вячеслав Саулко, політик Микола Томенко та інші гості. Як це було, бачили журналісти Інформатора.

Співорганізаторами форуму є Національна спілка краєзнавців України, НІЕЗ “Переяслав”, ГО “Старий Дніпро”, Університет Григорія Сковороди в Переяславі та деякі інші організації. В цілому цей форум є можливістю реалізації творчих та наукових ініціатив, а засновний він на честь вшановування пам’яті Героя України Михайла Сікорського.

У рамках урочистої частини вручили Премію імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Лауреатами стали:

  • Володимир Великочий (Івано-Франківськ)
  • Михайло Косило (Івано-Франківськ)
  • Надія Кукса (Суботів)
  • Людмила Набок (Переяслав).

Всеукраїнський історико-культурологічний форум “Сікорські читання” започаткували у 2013 році. На честь Сікорського у 2013 році заснували щорічну загальноукраїнську краєзнавчу премію Національної спілки краєзнавців України, яка присуджується діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. У червні 2014-го на честь Михайла Івановича рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради перейменували вулицю Московську. Щорічно наприкінці вересня розпочинаються дні пам’яті Михайла Сікорського, які завершуються урочистим заходом спогадів в честь дня його народження, 13 жовтня.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору