ЖИТТЯ

“Це – просто люди, об’єднані однією ідеєю”: хто перешкоджав роботі карантинної комісії на базарі в Переяславі

На базарі в Переяславі перешкоджають роботі комісії, яка перевіряє COVID-сертифікати. Проте майже всі підприємці вже вакциновані.

15 листопада на сайті Інформатора вийшла публікація “У закладах всі вакциновані, а на базарі перешкоджали перевірці: як у Переяславі дотримуються карантинних вимог”. У ній, зокрема, йшлося, що на недільному базарі 14 листопада один із підприємців “відкрито не погоджувався з вимогами чинного законодавства, відверто дискредитував владу, закликав присутніх на базарі не підкорюватися владі”. Також, згідно зі звітом міської ради, підприємець залучив представників ГО “Джем толока”, які заважали роботі комісії: заздалегідь підготувалися до проведення такої акції, мали професійні аудіо- та відеотехніку, знімали перевірку. У зв’язку з такими діями працівники поліції склали на підприємця протокол за ч. 3 ст. 44 КУпАП (Порушення правил щодо карантину).

Голова ГО “Джем толока” Ігор Янчук звернувся до Інформатора з проханням спростувати цю інформацію:

– Жоден представник “Джем толоки” не був залучений до цього. Особисто я цього дня взагалі був у Києві. Наскільки мені відомо, цей підприємець намагався захищати свої права і звернувся до людей, які б могли допомогти йому більш інформативно. Це – просто переяславці, об’єднані однією ідеєю. Знаю, що на відео фіксувалися моменти спілкування між поліцією та громадою, це не було перешкоджання. Цей захід, наскільки я знаю, був запланований для того, щоб максимально зрозуміти, що відбувається. Підприємці, громада та міська рада з поліцією зустрілися саме на базарі, саме щоб почути одне одного. Із тих, хто туди прийшов, жодного члена “Джем толоки” не було. Якщо ці люди й бувають у нашому хабі, вони не є членами ГО.

Чому у міській раді так могли подумати? Бо за тиждень до цього інциденту реально представники “Джем толоки” побачили на базарі, що працівники поліції, перевіряючи COVID-сертифікати, просили залишити підприємців робочі місця. Я поставив поліцейським чотири запитання, після чого вони змінили свою риторику: “Ми ж просто інформуємо”. А з представниками міської ради спілкувався наш товариш, який трохи підвищував тон, але не перешкоджав.

Прокоментував цю ситуацію начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Віктор Жарко, який також зазвичай бере участь у цих перевірках:

– Чесно кажучи, я взагалі не знаю цих людей. Коли ми просили їх представитися, вони цього не робили. З ким ми спілкувалися? Олександр Калашник (завідувач сектором-інспектор з благоустрою та паркування – ред.) ідентифікував їх як представників “Джем толоки”, він більше людей у місті знає. Поліція та Калашник все зняли, матеріали передали правоохоронним органам. Далі вже вони розбиратимуться. Ці люди граються із вогнем. Вони налетіли купою (людей 15) з телефонами: ідіть звідси, ви не богоугодну роботу виконуєте, ви прокляті. Ну що їм скажеш? Якщо я порушую закон, нехай подають до суду, готовий відповідати. Я ж не прийшов до них додому, а маю керівні документи, які наразі забороняють торгувати на базарі невакцинованим. Ми маємо виконувати цю роботу, інакше нас покарають, звільнять – та й усе.

Віктор Жарко додав, що після останньої перевірки 21 листопада ситуація з вакцинацією на базарі значно покращилася. За його словами, залишилося лише троє підприємців, які не вакциновані чи не мають дійсного ПЛР-тесту.

Нагадаємо, що станом на 23 листопада у лікарні Переяслава перебуває 90 пацієнтів, 86 із них – з COVID-19. За минулу добу померли двоє людей, одужали – п’ятнадцять.

Віталій Усик

Нагору