ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували пам’ять жертв голодоморів: фоторепортаж

У Переяславі відзначили День пам’яті жертв голодоморів. Небайдужі вшанували пам’ять про цих українців, долучившись до традиційної акції “Запали свічку”. 

Сьогодні, 27 листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів. У Переяславі на центральній площ, біля меморіалу жертвам голодомору 1932-1933 років зібралися місцеві жителі щоби вкотре зануритися в темні сторінки історії нашої держави. Інформатор також долучився до вшанувань.

Починали захід із хвилини мовчання, після якої слово надали очільнику Переяславської громади Вячеславу Саулку:

– Страшний тоталітарний режим поставив за мету знищити українців. Це неприпустимо. Сьогодні ми повинні згадати про ті жахливі часи та пом’янути всіх тих українців, які загинули від голоду, а також запалити свічку пам’яті, щоб це полум’я нагадувало нам про жагу до життя.

Серед бажаючих вшанувати пам’ять жертв голодомору був і професор місцевого університету, почесний житель Переяславської громади Микола Корпанюк. Йому теж дали можливість поділитися власними думками:

– Я вчора переглядав надзвичайно цікаві збірки “Голодовка: 1932—1933 роки на Переяславщині” та “Як нас морили голодом”. Якщо ми беремо спогади жертв, які врятувалися, ми бачимо призму людського болю. І, зрештою, це нагадує, що зло прийшло до нас, зло карало нас, зло сьогодні в нас на порозі. Ми не повинні забувати, що доки є Московська імперія, доти вона й зазіхатиме на нас. Влада по-розбишацьки розпоряджалася українцями: починаючи від зерна й закінчуючи людськими життями.

Ветеран праці Василь Потупа також виступив і розповів про те, як моріння голодом вплинуло на його сім’ю. Він наголосив, що 1933 рік не оминув і його сім’ю, бо тоді навесні з голоду померла його сестричка. А от 1946 та 1947 роки Василь і сам знає дуже добре, часто згадує їх. Він зачитав емоційний вірш, в якому розповів про власні спогади з часів, коли на українські землі прийшов штучниймасовий голод. Після слів Василя Потупи відбулася панихида, яку провів настоятель Вознесенської церкви, протоієрей Михайло Юрченко.

Нагадуємо, що в останньому випуску новин Інформатора ви почуєте про останню сесію міської ради, відпрацювання рятувальників у селі Дівички, перший сніг та багато іншого.

Юлія Кравченко

Фото: Едуард Аврамич

Нагору