ЖИТТЯ

Київ вийшов із “червоної” зони карантину: які перспективи в Переяслава

Вісім областей України та місто Київ перейшли до “жовтої” зони епідемнебезпеки. Які перспективи у Переяслава?

З 7 грудня на території Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Рівненської, Херсонської областей та міста Києва скасували “червону” зону. Тепер у цих регіонах діють обмеження для “жовтого” рівня. Про це йдеться на порталі Інформатор Україна.

У Київській області (зокрема, й у Переяславі) надалі діє “червоний” рівень епідемнебезпеки, який встановили ще 30 жовтня. Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Віктор Жарко розповів Інформатору про перспективи Переяслава щодо послаблення карантину.

– Загалом такі послаблення мало що міняють. З останньої зміни постанови Кабміну №1236 навіть у “жовтій” зоні обмеження фактично ті ж самі, що й у “червоній”. І ресторани, і магазини без ПЛР-тестів чи вакцинації працівників та відвідувачів не можуть працювати. Колір зараз уже не має такого вагомого значення саме щодо обмежень, він, скоріше, показує кількість захворюваності. У Переяславі результати непогані – ми майже на половину зменшили те, що в нас було під час піку епідемії і потихеньку рухаємося на спад. Згідно з останньою статистикою з нашої лікарні, сьогодні на амбулаторному лікуванні приблизно на 30 осіб менше, аніж було вчора. Але як скоро ми також перейдемо до “жовтого” рівня, сказати не можу. Чекатимемо рішення державної комісії ТЕБ та НС.

З 6 грудня у межах “жовтого” рівня епіднебезпеки людям, які не вакцинувалися від коронавірусу, заборонено:

  • участь у масових заходах, за винятком атестації здобувачів освіти;
  • відвідування кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • відвідування закладів громадського харчування, окрім замовлень на виніс та доставки;
  • відвідування спортзалів, басейнів;
  • поїздки в міжобласному та міжнародному транспорті.

Для всіх карантинних рівнів досі заборонені:

  • робота закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває понад 50% здобувачів освіти та співробітників;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • самовільне залишення місця самоізоляції чи обсервації.

Нагадаємо, що за минулі вихідні в лікарні Переяслава від коронавірусу померли троє осіб. Загалом цього року від коронавірусної інфекції померли 319 людей.

Юлія Кравченко

Нагору