ЖИТТЯ

7 грудня: який сьогодні день

Сьогоднішній день багатий на свята. Також 7 грудня народилися відомі люди та відбувалися визначні події.

Подробиці розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Всесвітній день української хустки. Хустка здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. Тому активістки, які впровадили свято, ставили собі за мету відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу. Перші хустки, що почали носити українки, мали чистий білий колір. А ось кольорові малюнки прийшли до нас з Туреччини. Зараз деякі бренди повертають моду на хустинки та включають їх у свої колекції.

День місцевого самоврядування в Україні. 7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування забезпечує громадянам України можливість самостійно вирішувати питання місцевого значення. Основною одиницею місцевого самоврядування в нашій державі є територіальна громада. Саме об’єднання громадян в межах села або декількох сіл, селища, міста здійснюють місцеве самоврядування безпосередньо або через обрані ради та їхні виконавчі органи. У цей день у 1990 році Верховна Рада тоді ще УРСР прийняла Закон про місцеве самоврядування. Але його святкування було запропоноване та підтримане Президентом України у 2000 році.

Міжнародний день цивільної авіації. Романтика неба віддавна вабила людей. Мати крила та літати, мов птах, — це бажання не полишало людство, але в давнину могло бути тільки мрією. Спроби піднятися в небо довго здавалися прагненням до неможливого — варто згадати хоча б легенду про Ікара. Та минув час, і нас вже не дивує, що завдяки авіалайнеру за лічені години можна опинитися в будь-якому кутку земної кулі. Авіація набагато зменшила відстані та відкрила для світу безліч нових можливостей. Щоб підкреслити вплив цивільної авіаційної індустрії на сучасне життя, 7 грудня кожного року планета відзначає Міжнародний день цивільної авіації.

Іменини святкують Віктор, Григорій, Євген, Іван, Корній, Марк, Митрофан, Михайло, Олександр, Олексій, Полікарп, Порфирій, Прокіп, Симон, Теодор, Філофей, Філомен, Христофор, Августа, Катерина, Марія.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1941 — японська авіація знищила американську морську базу Перл-Гарбор.

1982 — у Форт-Ворті (Техас) уперше у світі застосована страта смертельною ін’єкцією.

1988 — землетрус у Вірменії силою 6,9 бала зруйнував міста Спітак та Ленінакан. Загинуло близько 25 тисяч людей.

1991 — на зустрічі президентів Білорусі, Росії та України ліквідовано СРСР.

2017 — курс Bitcoin досяг свого історичного максимуму в 17,7 тис. доларів.

ХТО НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1805 — Жан Ежен Робер-Уден (помер у 1871), швейцарський ілюзіоніст, “батько сучасної магії”.

1810 — Теодор Шванн (помер у 1882), німецький гістолог і фізіолог, автор клітинної теорії.

1889 — Габріель-Оноре Марсель (помер у 1973), перший французький філософ-екзистенціаліст.

1956 — Ларрі Джо Берд, американський баскетболіст.

1980 — Джон Террі, англійський футболіст.

1985 — Дін Емброус, американський професійний рестлер.

1994 — Юдзуро Ханю, японський фігурист, олімпійський чемпіон (2014).

Юлія Кравченко

Нагору