ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому подарунки на Святого Миколая кладуть під подушку

19 грудня в Україні відзначають день Святого Миколая. Всі діти з нетерпінням чекають на подарунки. А чи знали ви, як відзначають цей день в інших країнах?

19 грудня в Україні відзначають день Святого Миколая. Святий Миколай недарма став прототипом доброго Санти або Діда Мороза. Насправді це не казкова, а цілком реальна особистість. Він жив приблизно у 270-345 рр. в Лікії. Миколай був справжнім християнином і за своє життя прославився добрими справами та численними чудесами, за що його і називали Чудотворцем. Детальніше про традиції святкування розповість Інформатор.

Після смерті Миколая канонізували як святого, а в пам’ять про його добрі діяння люди й самі почали підкладати вночі під подушки близьким і дітям солодощі або подарунки з побажаннями доброї ночі та солодких снів, адже добро має бути скромним і твориться непомітно. Дітям розповідають, що святий Миколай протягом усього року записує в свою чарівну книгу хороші і погані вчинки. А коли настає ніч з 18 на 19 грудня, він приходить у будинок до кожної дитини і нагороджує тим, що заслужили: слухняним підкладає під подушку солодощі, а неслухняним – різки.

Як цей день відзначають в інших країнах

Німеччина, 6 грудня. Значна кількість істориків вважає, що День Святого Миколая пішов саме з Німеччини. Ще багато років тому батьки вирішили не дарувати дітям подарунки просто так, а класти їх під подушку, аби ті вірили у силу Чудотворця. Спочатку це були просто теплі речі або будь-який інший одяг. Згодом приємності змінювались на солодощі, горіхи та фрукти. Діти навіть самі могли обрати подарунки, просто написавши листа Святому Миколаю. Крім своїх побажань, малюки писали у листі про усі добрі справи, які їм вдалося здійснити протягом року. Для того, щоб Чудотворець залишив щось гарне, малеча розвішувала у домі панчохи та шкарпетки, у яких потім знаходила подарунки.

Італія, 6 грудня. На острові Сардинія, що в Італії, є невеличке місто Сассарі. Його головна особливість — Святий Миколай став покровителем цього містечка. Тому свято тут відзначають досить гучно та зі значним розмахом. Головну увагу цього дня приділяють нареченим, яким дарують подарунки. Така традиція має назву “Rito delle nubili”.

Франція, 6 грудня. У Франції Святий Миколай теж вважається Лотарингії, саме тому тут це свято набуває особливої пишності. День Святого Миколая — це офіційне свято у цьому регіоні. У маленькому містечку Ніколя-Де-Пор день Святого Миколая святкують дуже незвичайно. Увечері з центру міста виходить святкова процесія та рухається з фанфарами головними вулицями. На чолі процесії йде білобородий старець — Святий Миколай. А супроводжує його привид із різками в руках, щоб побити неслухняних дітей. А після покарання пустунів привид забирає їх із собою в мішку. Тому дітлахи мають так само добре поводитися протягом року, щоб отримати свої гарні подарунки.

Польща, 6 грудня. Польські дітлахи до свята вішають повсюди чисті білі панчішки (або черевички). Миколай сюди приходить в одязі єпископа із золотим посохом.

Раніше в рамках рубрики “Окей, Інформатор” ми розповідали про традицію прикрашати ялинку на Новий рік та Різдво. Звідки вона взялася, читайте за посиланням.

Нагору