ЖИТТЯ

14 грудня: який сьогодні день

Сьогодні в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. А у 1911 році людина вперше підкорила Південний полюс.

Детальніше про 14 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день мавп. Цікаво, що відзначення цього незвичайного свята почалося як жарт. У 2000 році Кейсі Сорроу, тоді студент Університету штату Мічиган, а згодом всесвітньо відомий американський карикатурист, ілюстратор і гравер, зробив позначку в календарі друга – “День мавпи”. Свято весело відзначили у колі студентів університету.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібне це свято, якщо є 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрали для вшановування учасників ліквідації. Річ у тому, що 30 листопада 1986 року закінчили будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті “Правда” надрукували повідомлення про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Іменини відзначають Анастасія, Дмитро, Наум, Порфирій, Філарет.​

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1911 – людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руаля Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де за розрахунками повинен був лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта.

1918 – гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР.

1939 – у зв’язку з нападом на Фінляндію СРСР виключили з Ліги Націй.

1949 – Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю.

1958 – третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки).

1962 – американська автоматична міжпланетна станція “Марінер-2” стала першим апаратом, який долетів до Венери.

1996 – на 11 тижнів американський хіт-парад очолила пісня “Don’t Speak” гурту No Doubt, котра протягом місяця вийшла на перші місця в рейтингах всіх англомовних і більшості європейських країн.

2004 – на півдні Франції відкрили найвищий міст-віадук Мійо.

2009 – в центрі Стокгольма відбувся запуск в експлуатацію першої у світі мобільної мережі на базі технології Long Term Evolution.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1946 – Джейн Біркін, британська акторка.

1947 – Ділма Русеф, перша в історії Бразилії жінка на посаді президента країни.

1949 – Кліфф Вільямс, рок-музикант, гітарист (AC/DC).

1972 – Геннадій Біліченко (помер у 2014), капітан СБУ, перший загиблий військовослужбовець у війні на Донбасі, Герой України (посмертно).

1988 – Ванесса Гадженс, американська акторка і співачка.

Оксана Симоненко

Нагору