ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: фоторепортаж

У Переяславі вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Наразі в місті живуть 811 ліквідаторів.

Сьогодні, 14 грудня, зранку в Переяславі в мікрорайоні Трубайлівка вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На заході були присутні представники міської влади, працівники ДСНС, жителі мікрорайону та самі ліквідатори. Про це повідомляє Інформатор.

Наразі у Переяславі живуть 811 ліквідаторів, з них 337 – інваліди. Цього року померли 37 ліквідаторів. Біля перенесеного та відреставрованого пам’ятника герою Радянського союзу, пожежнику Володимиру Правику провели панахиду, а також освятили пам’ятник.

Міський голова Вячеслав Саулко вручив подяки від Бориспільської РДА людям, які були учасниками наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, відзначили Миколу Матієнка, Миколу Яковенка, Івана Литвиненка, Миколу Слюсара та Григорія Карнауха. Героїв Чорнобильської катастрофи вшанували хвилиною мовчання. Після цього до підніжжя пам’ятника присутні поклали квіти.

Григорій Карнаух, ліквідатор на ЧАЕС, а нині заступник голови Дівичківської ТГ, вшанував героїв такими словами:

– 26 квітня 1986 року трапилася надзвичайна подія на Чорнобильські атомній станції. Першими ліквідаторами цього лиха стали черговий караул Правика та Кібінка, пожежних частин з охорони Прип’яті та Чорнобиля. Вони своїми життями та тілами закрили всіх від цього жаху. І тільки завдяки ним, їхній самовідданій і правильній роботі було локалізовано цю аварію. Потім були інші частини, також були переяславські пожежники, зокрема і я був з 28 квітня по 4 травня. Залучили все керівництво пожежної охорони Київської області. Згадую вже нині покійних, які там були, – це начальник управління Віктор Трипутін, який все керівництво взяв на себе, Іван Коцюра, Микола Куценко, генерал Василь Мельнико. Всі отримали невидимі поранення, які призвели до того, що через рік, п’ять чи й пів року вони померли. Я дякую від імені ліквідаторів міській владі на чолі з головою, що вони про нас не забувають, а також висловлюю подяку депутатці міськради Ірині Присіч, яка проявила ініціативу і пам’ятник Володимиру Правику перенесли.

На вшануваннях учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були присутні працівники ДСНС

Люди взяли квіти, щоб покласти їх до пам’ятника

На заході були представники міської влади

За ініціативи Ірини Присіч пам’ятник перенесли

Пам’ятник Володимиру Правику

Протоієрей отець Іван провів панахиду…

… та освятив пам’ятник

Подяки вручали людям, які були учасниками наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Григорій Карнаух, ліквідатор на ЧАЕС, також вшанував героїв

Працівники ДСНС віддали пошану

Квіти поклали до підніжжя пам’ятника

Люди пам’ятають героїв

Нагадаємо, що в Переяславі на території просвітницького центру провели благодійний аукціон. Найдорожчим лотом став туристичний намет – його придбали за 1400 гривень.

Оксана Симоненко

Фото: Едуард Аврамич

Нагору