ГРОШІ

Шахраї можуть викрасти 1000 гривень за вакцинацію: жителька Переяслава мало не втрапила в таку аферу

Існує дуже багато видів інтернет-шахрайства. Нещодавно переяславка стикнулася з одним із них – злочинці намагалися отримати інформацію  про її картку “єПідтримка”.

1000 гривень за повний курс вакцинації можна отримати, відкривши картку “єПідтримка” у будь-якому із застосунків доступних банків (серед них “Альфа Банк”, “ПриватБанк”, “А-банк”, “Monobank” та інші). Втім, є можливість потрапити в руки шахраїв. Жителька Переяслава Ірина Коляденко розповіла Інформатору як її намагалися обдурити з метою присвоєння коштів за вакцинацію.

– Як стикнулася з шахрайством?

– Приблизно п’ять днів тому в застосунку Monobank прийшло сповіщення про те, що вони пропонують мені оформити картку “єПідтримка” для виплати 1000 гривень для вакцинованих. Я її зробила. Пізніше прийшло повідомлення вже в застосунку “Дія” з питанням типу “чи бажаєте ви отримати виплату”? Я погодилася і під’єднала картку “Monobank”. Через декілька днів мені прийшло SMS, яке я трохи неуважно прочитала. Там було написано, що моя виплата готова, що потрібно перейти за посиланням і отримати її. Я перейшла — там був сайт оформлений майже як сайт Міністерства охорони здоров’я України.

– Як вдалося розпізнати, що це шахраї?

– Звичайно, я не звернула увагу на домен сайту, тому що на телефоні посилання не завжди видно, особливо, якщо швиденько гортаєш. Я ввела своє ім’я та прізвище, а потім сайт запросив номер картки, дату закінчення терміну дії цієї картки та CVV-код. Я скопіювала номер картки “єПідтримка” в застосунку “Monobank”, а потім, дивлюся, що на цій карті немає ні терміну дії, ні CVV-коду. Тоді я написала в підтримку банку із запитанням чи можна отримати ці дані. Мені відповіли, що ця інформація з’явиться тільки тоді, коли прийдуть кошти. Я скинула їм скрін в підтвердження того, що в мене просять CVV-код. Уважніше придивившись до посилання цього сайту, я зрозуміла, що це зовсім не сайт МОЗ. У посиланні замість урядового домену “gov” у кінці було написано “xyz”. В той момент я зрозуміла, що це якесь шахрайство. І слава богу, бо була готова ввести інформацію навіть не про картку “єПідтримки”, а про якусь іншу свою картку. Я розповіла про це в Інстаграмі, де люди відповідали, що в інших банках України на карті “єПідтримки” є інформація і про термін дії, і про CVV-код. Мені просто пощастило. Одне незрозуміло — як саме шахраї планують витрачати ці кошти.

– На що варто звертати увагу, щоб не стати жертвою такого шахрайства?

– По-перше, це домен. По-друге, той номер з якого мені надсилали повідомлення був якийсь корпораційний і дуже дивно підписаний — самих цифр навіть не було. А ще дивно, коли в тебе цікавляться поточним балансом на картці.

Нагадуємо, що 7 грудня в Переяславі  закінчився благодійний арт-аукціон. На ньому було 43 лоти. На допомогу котикам вдалося зібрати понад 1000 гривень.

Юлія Кравченко

Фото надала Ірина Коляденко

 

Нагору