Переяслав Перейти на сайт

18 грудня: який сьогодні день

18 грудня професійне свято відзначають працівники РАЦСу. У цей день 5 років тому Кабмін України прийняв рішення націоналізувати “ПриватБанк”.

Більше про події, дні народження та сьогоднішні свята дізнайтеся з публікації Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день мігранта. Міжнародний день мігранта запроваджено на Генеральній Асамблеї ООН з метою захисту мігрантів та біженців у всьому світі та впровадження заходів, що спрямовані на їхню підтримку. Міжнародна спільнота завжди приділяла увагу захисту прав людини та підтримці життю біженців, привертаючи увагу можновладців на глобальному рівні. Міжнародний день мігранта прийнято відзначати щорічно 18 грудня.

День працівників органів РАЦСу (раніше – РАГСу). Кожного року 18 грудня відзначається День робітників відділу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу), які виконують важливу роботу: допомагають змінити громадянство, прізвище чи ім’я, оформлюють всиновлення, народження, смерть, здійснюють пошуки в архівах та, звісно ж, проводять церемонію одруження. Створення РАГСу, пізніше – РАЦСу, відбулося 18 грудня 1917 року під час становлення СРСР з прийняттям декрету Раднаркому. Завдяки декрету реформувалася уся система обліку та ведення записів цивільного стану. 16 вересня 1918 року було прийнято новий Кодекс законів щодо сімейного, шлюбного прав тощо. Незважаючи на розпад СРСР, встановлена у 1917 році система ведення актів цивільного стану діє до сьогоднішнього дня у пострадянських країнах, в тому числі в Україні.

Савин день. 18 грудня православне християнство відзначає день преподобного Сави Освяченого. Він присвятив своє життя служінню Богові та людям. Під його началом було створено декілька монастирів та лавр. Також Сава запам’ятався мирянам як засновник монастирського Єрусалимського статуту. Народившись у 439 році у Каппадокії, хлопчик з дитинства пізнавав християнство та у вісім років перейшов жити до монастиря святої Флавіани. У 17 років Сава прийняв постриг та розкрив свій дар чудотворця. Наступного дня, 19 грудня, українці відзначають День святого Миколая.

Іменини сьогодні святкують Геннадій, Захар, Ілля, Сергій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1890 — у Лондоні відкрили першу у світі підземну електрифіковану залізницю (метрополітен). Перед тим поїзди метро рухали паровози.

1892 — у Санкт-Петербурзі відбулась прем’єра балету Петра Чайковського “Лускунчик”.

1917 — у Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, першим її ректором став графік Георгій Нарбут.

1940 — в Третьому Рейху затвердили директиву №21 («план Барбаросса» — кодова назва плану нападу Німеччини на СРСР).

1972 — президент США Річард Ніксон віддав наказ про бомбардування Північного В’єтнаму. Операція тривала 11 днів.

1991 — незалежність України визнала Вірменія.

1998 — вперше за 130 років Палата представників Конгресу США почала слухання з імпічменту американського президента — Білла Клінтона (за неправдиві свідчення у ході сексуального скандалу з Монікою Левінскі).

2007 — Юлія Тимошенко вдруге стала прем’єр-міністеркою України. На пленарному засіданні Верховної Ради України за неї віддали голоси 226 народних депутатів України від парламентської коаліції БЮТ та НУ-НС.

2008 — спекуляції на валютному ринку України досягли верху: слідом за міжбанком курс гривні в обмінних пунктах опустився до позначки близько 9,50-10,20 за долар.

2016 — Кабінет міністрів України прийняв рішення про націоналізацію ПАТ “Приватбанк”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1793 — Василь Маслович (помер у 1841), український письменник, байкар, журналіст, засновник часопису “Харьковскій Демокритъ”. Друкувався під псевдонімом “Мслвчь”.

1875 — Петро Холодний (помер у 1930), український маляр-імпресіоніст з нахилом до ліризму і неовізантист, за фахом фізик-хімік.

1892 — Микола Куліш (помер у 1937), український письменник, режисер, драматург.

1908 — Юрій Косач (помер у 1990), український письменник, небіж Лесі Українки.

1921 — Юрій Нікулін (помер у 1997, радянський кіноактор (“Операція „И“”, “Кавказька полонянка”, “Діамантова рука”), телеведучий та клоун.

1935 — Віктор Скопенко (помер у 2010), український хімік-неорганік, ректор Київського університету (1985-2008), академік НАН України, Герой України.

1946 — Стівен Спілберг, американський кінорежисер, продюсер, лауреат “Оскара” (“Список Шиндлера”, “Люди в чорному”, “Врятувати рядового Раяна”, “Термінал”, “Щелепи”).

1963 — Бред Пітт, американський кіноактор (“Власність диявола”, “Інтерв’ю з вампіром”, “Троя”, “Містер і місіс Сміт”), продюсер.

1964 — Стів Остін, американський рестлер, кіноактор

1969 — Хосе Сантьяго Каньїсарес, іспанський футболіст, воротар, Олімпійський чемпіон 1992 року, чотириразовий чемпіон Іспанії, переможець Ліги чемпіонів 1998, володар Кубка УЄФА.

1980 — Крістіна Агілера, американська поп-співачка, володарка п’яти премій “Греммі”.