ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому Новий рік святкують взимку

Історія свята Нового року дуже стара. Дату святкування Нового року переносили три рази, а традиції підлягали докорінним змінам. А ви знаєте, чому святкують Новий рік узимку?

У давнину всі свята були пов’язані з природними явищами. Отак і пробудження всього живого від довгої холодної зими язичники вважали святом. Вже тоді вони мали свято Нового року. Пробудження природи завжди відбувалося у березні, тому Новий рік відзначали саме цього місяця. Чому це змінилося розповість Інформатор.

Реформа Цезаря. Стародавні римляни Новий рік відзначали 1 березня. Саме цього місяця вони розпочинали сільськогосподарські роботи у полі. Ця традиція тривала довгий час, поки римський імператор Гай Юлій Цезар не розпочав реформу календаря. У 46 році до н.е. Цезар взявся за календар, який сформували згідно руху Землі навколо Сонця. Внаслідок цієї реформи з’явився юліанський календар. Згідно з цим календарем, свято Нового року було перенесено на 1 січня. Після римлян так святкувати Новий рік почали всі європейці. Пізніше ідея перекочувала й на територію Русі.

Як зимовий Новий рік дійшов до нас. На Русі Новий рік спочатку святкували навесні. Але новий порядок відліку років затвердив великий московський князь Василь Дмитрович. Він переніс святкування Нового року на осінь – час збирання врожаю, підбиття підсумків минулого року. Свято восени припало на 1 вересня. Головною причиною перенесення дати Нового року можна вважати біблійні тексти. Не слід забувати, що язичницький Новий рік у березні народ також продовжував святкувати. Понад 200 років народ на Русі святкував Новий рік двічі — церковний восени та “громадянський” навесні.

У 1700 році Петро I ввів указ, що Новий рік святкують як у Європі – 1 січня. У наказовому порядку всіх мешканців змусили святкувати Новий рік узимку. 1 січня 1700 року Петро I відкрив свято. А на ранок 1 січня провели святкову ходу, яка супроводжувалася салютом із гармат. Ось так із 1700 року ми почали зустрічати Новий рік серед зими, як у Європі.

Нагадуємо, що існує декілька цікавих теорій щодо походження цієї святкової традиції. Про них ми розповідали тут.

Нагору