ЖИТТЯ

22 грудня: який сьогодні день

22 грудня в Україні відзначають два професійних свята – День енергетика та День працівників дипломатичної служби. Також цього дня народилося багато відомих людей.

Подробиці про 22 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День енергетика в Україні. Відзначають це свято у найкоротший світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві.

День працівників дипломатичної служби України. Подія доволі молода – її започаткував президент Віктор Ющенко, підписавши указ 21 листопада 2005 року. Дата святкування обрана на честь заснування Генерального секретаріату міжнародних справ у 1917 році, з якого пізніше утворилося Міністерство іноземних справ. День працівників дипломатичної служби України створений з метою вшанування діяльності дипломатів, котра полягає в підтриманні мирних та взаємовигідних відносин з іншими країнами, захисті українців за кордоном і забезпеченні безпеки України.

Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці. 22 грудня відзначають Свято зачаття праведною Анною Пресвятою. У цей день сталося непорочне зачаття дівчинки Марії, яку весь християнський світ знає як матір Ісуса Христа. Свято особливо вшановується вагітними жінками. Щоб дитина народилася здоровою, у цей день вони не повинні братися за роботу. А після 22 грудня починали прибирати оселі, готуючись до Різдва.

Іменини в цей день відзначають Анна (Ганна), Василь, Володимир, Євфросинія, Олександр, Софрон, Степан.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1845 — у Філадельфії (США) продемонстрували роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.

1882 — помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.

1895 — німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини Х-променями, отримавши один із перших у світі рентґенівських знімків (найперший за три роки до нього отримав український фізик Іван Пулюй).

1917 — Мала Рада Української Народної Республіки ухвалила закони про Головну скарбницю та Державний банк України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1833 — Марко Вовчок (помрла у 1907), українська письменниця (“Кармелюк”, “Невільничка”, “Інститутка”).

1872 — Каміль Ґерен (помер у 1961), французький вчений, один із творців протитуберкульозної вакцини.

1876 — Філіппо Томмазо Марінетті (помер у 1944), італійський письменник, засновник і теоретик футуризму в європейській літературі та мистецтві.

1879 — Ганна Юрчакова (померла у 1965), українська драматична акторка.

1889 — Натан Альтман (помер у 1970), український художник-авангардист (кубіст), скульптор і театральний художник.

1972 — Ванеса Параді, французька співачка і кіноактриса.

Юлія Кравченко

Нагору