ВЛАДА

У Переяславській громаді підвищили тарифи на вивезення сміття, хоча старости сіл цього не хотіли

На засіданні виконкому затвердили новий тариф на вивезення сміття в Переяславській громаді. З нового року послуга подорожчає на 10 гривень. Старости сіл громади проти таких змін.

На засіданні виконкому міськради Переяслава 21 грудня погодили питання “Про коригування тарифу на послуги з поводження з побутовими відходами”. Нагадаємо, що виконавець послуги вивезення сміття ТОВ “Переяслав Буд” нещодавно запропонував підвищити місячний тариф з 30 гривень 50 копійок до 43 гривень 50 копійок за одну особу. Втім, на засідання виконавчого комітету винесли іншу суму – 40 гривень 50 копійок. Про це повідомляє Інформатор.

Заступниця міського голови з економічного напрямку Ольга Огієвич пояснила доцільність подорожчання:

— Відділ економіки повністю проаналізував всю структурну складову собівартості надання цієї послуги та всі подібні рішення у Київській області. Цей тариф варіюється від 20 до 70 гривень в області — я перебрала практично всі громади. Засідала комісія з питань організації державної цінової політики, вони скрупульозно розглянули кожну статтю витрат. Попереднє підвищення було в червні 2020 року. Ми прорахували, що з того періоду ціна на дизельне пальне зросла на 40%, зарплата — на 38%, електроенергія — на 150%. Основною стратегією затрат є витрати на дизельне пальне. Враховуючи ці показники, просимо підтримати це рішення. Іншого виходу в нас немає.

Свої думки щодо збільшення тарифів висловили старости сіл Переяславської громади. Зокрема, староста села Гланишів Світлана Кондратенко сказала таке:

— Я стосовно цього питання точно утримаюся. Нічого не маю проти виконавця, але в нас у селі ще дуже багато не укладених договорів і у мене, наприклад, прохання все ж таки їх укласти зі всіма. Люди обурюються, тому що піднімають тариф, а у нас сміття вивозять один раз на місяць. Я неодноразово просила — зробіть нам сітку з кількістю людей, які заплатили кошти, та розділіть — у нас виходить 15-18 тисяч за разове вивезення сміття. Сміття вивозиться буквально за півтори години. Повірте, не таке це велике село і це не виправдовує себе. Багато людей зараз відмовляються, кажуть “ми платити не будемо”. Ситуація дуже напружена.

Староста Дем’янецького округу Сергій Кузьменко додав:

— Я промоніторив ситуацію в селах Дем’янці та Харківці з приводу вивезення сміття. 25% із дворів не платять взагалі за сміття, це близько ста дворів: у Харківцях — 23, і більше 70 — у Дем’янцях. Пенсіонери справніше платять, ніж молодь. Зараз іде така ситуація в селі, що всі дізнаються, хто платить, а хто ні. Якщо взяти кількість цих людей, то “Переяслав Буд” недоотримує через них приблизно 10 тисяч гривень. Зараз нам треба зробити усе для того, щоб люди платили за цю послугу. Тоді, я думаю, вже можна буде говорити про те, піднімати ціни чи ні.

Втім, із 16 присутніх членів виконавчого комітету 11 проголосували “за”, а 5 – утрималися. Таким чином рішення все ж таки прийняли. Воно набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Нагадуємо, шо на цьому засіданні також погодили видалення 161 дерева на території Переяславської громади. Де саме їх випиляють, дізнавайтеся в публікації.

Юлія Кравченко

Нагору