ЖИТТЯ

На центральній площі Переяслава біля ялинки встановили дідух: відеорепортаж

Вже декілька років Україна офіційно відзначає Різдво за двома календарними стилями – 25 грудня та 7 січня. З нагоди цього свята в Переяславській громаді вперше встановили один із атрибутів Різдва – дідух.

24 грудня на центральній площі Переяслава в переддень Різдва поряд із новорічною ялинкою з’явився дідух. Дідух – традиційний для наших предків різдвяний атрибут. Він уміщає в собі концептуальні значення – “дід” та “дух” – це запорука добробуту, багатства та гарного врожаю. Ця прикраса символізує невмирущість предків і зв’язок із корінням. Дідух існував ще задовго до виникнення християнства як релігії. Як його встановлювали в Переяславі, бачили журналісти Інформатора.

Ведучий урочистого встановлення дідуха в Переяславі Андрій Іващенко запросив до слова заступницю міського голови Оксану Степаненко. Вона розповіла про своє дитинство:

– У дитинстві щорічно 6 січня ввечері дідусь заносив до хати дідуха. Це була почесна місія найстаршого, наймудрішого господаря будинку. Його ставили на покуті, а внизу клали сінце й солому для маленького Ісусика. А потім бабуся приносила кутю, а ми чекали коли розпочнеться Свята Вечеря. І кожен чекав цього свята, кожен чекав горішків, ковбаски. Втім, їсти ковбасу можна було тільки наступного ранку, бо, як ви знаєте, ввечері на столі має бути 12 пісних страв.

На відкриття першого в громаді дідуха завітали вихованки ЗОШ №2 під керівництвом Владислава Брика. Під акомпанемент акордеону дівчата заспівали традиційні колядки й привітали переяславців з Різдвом Христовим. Їм, як першим у Переяславській громаді колядникам, подарували пакунки із солодощами.

Андрій Іващенко подякував за ідею та реалізацію встановлення у місті святкового дідуха колективу Переяславського центру культури й мистецтв та його директору Тарасові Близнюку, майстрам, які взяли участь у виготовленні дідуха, – Олександру Ткачу, Юрію Дорошенку, Миколі Петриченку, Богдану Холодному та Євгенії Демченко.

Нагадуємо, нещодавно журналісти Інформатора побували в Чернівцях. Чим їм сподобалось та не сподобалось місто, дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору