ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому Різдво святкують 25 грудня та 7 січня

Християнство ділиться на три основні напрямки – католицизм, протестантизм і православ’я. І якщо перші дві Церкви відзначають Різдво в ніч із 24 на 25 грудня, то остання – з 6 на 7 січня. Які ще є розбіжності в традиціях?

У день католицького та протестантського Різдва Інформатор розповідає про відмінності Східного й Західного напрямку, здавалося б, однієї конфесії.

Важливість. Східний напрямок християнства (православні) вважають Різдво важливим святом, втім Великдень для них стоїть на першому місті. У свою чергу для Заходу (католики та протестанти) Різдво – чи не найважливіше свято в році.

Різдвяний піст. Незадовго до Різдва глибоко віруючі православні відмовляються від м’ясних та молочних продуктів – тримають строгий піст. У той же час Західні Церкви не дуже зосереджуються на цій традиції. Піст для католиків і протестантів – не найважливіше.

Їжа на святковому столі. Західна Церква має певні традиційні страви до Різдвяного столу – запечена індичка, пудинг. Православ’я не виокремлює якихось стовідсоткових різдвяних страв, окрім куті. На Сході обирають будь-яке м’ясо, гарніри та десерти.

Різні дати. Насправді справа тут навіть не в даті, а у календарях. Усі християни відзначають Різдво в однакову дату (з 6 на 7 січня), проте система літочислення у католиків і православних різна. Православні віряни святкують Різдво Христове за новим календарним стилем – 7 січня. Католики та протестанти відзначають це свято за старим стилем – 25 грудня, бо саме після зміни календаря 7 січня почало припадати на 25 грудня.

Подарунки в Різдвяну ніч. Кожен знайомий із західним кінематографом, у якому є надзвичайно популярний різдвяний герой – Санта Клаус. У Різдвяну ніч він потрапляє до будинку через димар та залишає подарунки дітям і дорослим під ялинкою або у спеціально оформленій панчосі чи шкарпетці. Це важлива традиція для католиків і протестантів. Православні християни зазвичай на Різдво подарунками не обмінюються, зате роблять це в інше свято – Новий рік.

Нагадуємо, що в рамках рубрики “Окей, Інформатор” ми розповідали про виникнення традиції прикрашати ялинку на Новий рік та Різдво. Також розбиралися, чому Новий рік відзначають саме взимку.

Нагору