ЖИТТЯ

Сто тисяч гривень безробітним та краса головної ялинки країни: які були новини цього тижня

Зеленського просять скасувати військовий облік для жінок, а в Івано-Франківській області від вибуху в реанімації загинули чотири людини. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Зеленського просять скасувати військовий облік для жінок: петиція набрала 25 тисяч голосів

Нещодавно набув чинності новий наказ Міноборони №313, згідно з яким жінки, що працюють, мають стати на військовий облік. Буквально наступного дня на сайті Президента України з’явилася петиція з вимогою скасувати його. Трохи менше ніж за тиждень вона зібрала “прохідні” 25 тисяч голосів.

Автором вказана Рашевченко Яна В’ячеславівна. Знайти її можна  тут. Президента просять скасувати “розширений” наказ Міноборони та користуватися переліком лише тих спеціальностей, які вказані ПКМУ №711 від 14 жовтня 1994 року.

Мовляв, до списків нового наказу входять майже всі жінки України.

“Це неподобство! Жодного громадського обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації”, – пише авторка петиції.

За чотири дні петиція зібрала потрібну кількість голосів, щоб потрапити на стіл до Президента Володимира Зеленського. Чекаємо на реакцію гаранта.

Головна ялинка України увійшла до списку найкрасивіших у Європі

Головна ялинка України на Софійській площі увійшла до топ-15 найкрасивіших ялинок Європи. Цього року вона посідає 13 місце. Минулого року Київ посідав п’яте місце, цей список – щорічний рейтинг ялинок у містах Європи.

Українська ялинка опинилася у рейтингу між ялинками з Польщі та Італії. А найкрасивішими визнали ялинки у Мальті, Франції, Португалії, Угорщині та Литві.

“Столиця України – ідеальне місце для мандрівників, які шукають справжності, снігу та традицій. Різдвяних ярмарків у Києві кілька. Помилуватися однією з найкрасивіших різдвяних ялинок у Європі можна на Софійській площі”, – йдеться у повідомленні  рейтингу Europe Best Destinations.

В Україні безробітним дадуть 100 тисяч гривень: як це працює

В Україні з 1 січня 2022 року безробітні громадяни матимуть змогу отримати майже 100 тисяч гривень. З допомогою цих грошей можна відкрити свій бізнес. Кожен учасник зможе отримати допомогу у розмірі до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 гривень). Допомогу надаватимуть терміном на три роки, після чого отримані гроші потрібно буде повернути державі. Сума, що повертається, зменшуватиметься на розмір сплачених за цей час податків. Якщо підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати фінансову допомогу державі не потрібно.

Гроші пересилатимуть безготівково, а використовувати їх можна лише для оплати рахунків за покупку необхідного для створення власної справи обладнання та матеріалів.

“Антонов” передав військовикам свій перший серійний літак АН-178-100Р

В Україні вперше за роки незалежності конструктори створили літак Ан-178-100Р. Його передали військовикам. АН-178-100Р побудували завдяки понад 30 українським підрядникам та західним партнерам. Замовлення виконали за півтора року після отримання замовлення від держави – у строк.

Перший серійний військово-транспортний літак Ан-178-100Р представили 29 грудня на державному підприємстві “Антонов” у Києві. На черзі ще два такі ж авіасуди.

Цей літак може перевозити спецзасоби, техніку, матеріально-технічні засоби у склі та на піддонах. Також авіасудно може використовуватися для перевезення людей, які вимагають медичної евакуації, загалом до ста осіб.

Вибух у реанімації лікарні в Івано-Франківській області: чотири особи загинули, ще троє постраждалих

29 грудня в Івано-Франківській області стався вибух у реанімації Косівської центральної районної лікарні. Загинули четверо людей, ще троє постраждали. Вибух стався в одній із палат лікарні. Пожежники врятували із вогню трьох людей.

Івано-Франківська обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної чи техногенної безпеки, внаслідок якої загинули та постраждали люди) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

За попередніми даними, причина пожежі – порушення вимог пожежної безпеки. За інформацією МВС, у реанімації працювали одночасно п’ять кисневих концентраторів, що створило умови для перенасиченості повітря киснем. Після трагічної загибелі одного з пацієнтів лікарні від коронавірусу один зі співробітників лікарні поставив заупокійну свічку. Від контакту відкритого вогню з перенасиченим киснем повітрям у реанімаційній палаті миттєво спалахнуло медичне обладнання, тканина та інші предмети.

Нагадаємо, що 1 січня на Переяславщині сталася пожежа в приватному житловому будинку. Рятувальники загасили її за 20 хвилин. Деталі події дізнавайтесь тут. 

Нагору