ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому сніг білий та рипить під ногами

Ми завжди бачимо сніг білим, коли він лежить надворі. А чи справді він такого кольору?

У Святвечір дуже хотілось би, щоб з неба падали сніжинки, а під ногами рипів сніг. Але синоптики не передбачають появу снігу на це свято. Тому Інформатор вирішив хоча б у публікації згадати про сніг, розповівши, чому він білий та рипить під ногами.

Кожна зі сніжинок – прозора, і пропускає світло. Але, коли їх багато – цілі кучугури, – світло заломлюється в товщі сніжинок і відбивається від них. Відбите світло ми бачимо білим, тому що Сонце теж біле, а не жовте, як нам здається через атмосферу.

Скрип снігу – не що інше, як тріск зламаних крижаних кристалів. Сніжинки у сніговому покриві розташовуються не впритул, а відокремлюються одна від одної шаром повітря. При тиску сніг ущільнюється, повітря йде, а сніжинки труться одна об одну, ламаючись при цьому. В результаті утворюється звук, схожий на скрип. Скрип снігу не завжди однаковий. У морозну погоду він чується чіткіше, у теплу – менш чітко.

Нагадаємо, що раніше в рубриці “Окей, Інформатор” ми розповідали, навіщо дороги взимку посипають саме сіллю та піском. Деталі дізнавайтесь тут.

Нагору