ЖИТТЯ

Хотіла продати пальто, а втратила 13 тисяч гривень: жителька Переяслава втрапила в аферу

Зараз трапляється багато випадків шахрайства в інтернеті. На жаль, ніхто від цього не застрахований. Так трапилось й із жителькою Переяслава.

6 січня до редакції Інформатора звернулась жителька Переяслава і розповіла про те, як її знайома втрапила в аферу. Далі зі слів постраждалої: “На сайті IZI.ua я виклала оголошення про продажу пальто. Мені написала людина на ім’я Вакуленко Олександра: “Здравствуйте, объявление еще актуально? Можете нaписaть мнe в Baйбep, здесь за чатом не мoгу смoтрeть”, прислала фото свого номера телефона у вайбері: 0 (93) 488 32 43″.

Як розповіла переяславка, шахраї надіслали посилання на під’єднання карти, де треба було ввести усі її дані, зокрема, баланс. Зауважили, що для підтвердження на рахунку має бути щонайменше 1100 гривень. Того ж дня вона відкрила кредитний ліміт на 15 тисяч гривень на своїй картці Монобанку саме на прохання шахраїв. І саме з неї зрештою зникли 13 тисяч гривень.

“Банк каже, що не можуть нічого зробити. Послали в поліцію. Я поїхала 5 січня до поліції, де сказали: “Якщо у вас є сильне бажання, то можете написати заяву, але тут недостатньо підстав навіть для того, щоб внести справу до ЄРДР”. Розмова продовжувалась близько 20 хвилин. Мене цілеспрямовано відмовляли від написання заяви. Я попросила хоча би пробити за номером телефона людину. Виявилося, що номер зареєстрований на пенсіонера у Донецькій області”, – додала ошукана.

Інформатор звернувся до переяславського відділу поліції, де пояснили, що доказів справді недостатньо, щоб вжити якихось заходів. Для того, щоб вирішити це питання, можна звернутись в банк і попросити виписку перерахування коштів, там будуть вказані всі дані, куди їх перераховували. Після цього в поліції можуть простежити, де та приблизно на якій території це відбулось. Таким чином можна встановити рєстраційний номер, на який перераховували кошти і встановити особу. Також варто звернутись до кіберполіції в Києві.

Щоб не стати жертвою інтернет-шахрайства, слід дотримуватись певних правил:

  • Не вказуйте власні персональні дані на неперевірених сайтах.
  • Нікому не повідомляйте термін дії банківської карти та CVV-код.
  • Перевіряйте гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній.
  • У разі отримання суперечливих листів чи повідомлень не здійснюйте ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.
  • Не робіть передоплат у неперевірених інтернет-магазинах.
  • Не користуйтесь неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про те, як переяславка мало не втрапила в аферу з карткою “єПідтримка”. Деталі – за посиланням.

Нагору