ЖИТТЯ

Ремонт дзвіниці, фінансовий аудит та стадіон у Переяславі: що обіцяв Вячеслав Саулко у 2021 році і що виконав

Минулого року Вячеслав Саулко багато розповідав. А чи достатньо робив? Ми спробували розібратися.

30 грудня 2020 року в інтерв’ю місцевим ЗМІ міський голова Вячеслав Саулко сказав таке: “Хочу за п’ять років зробити великий старт розвитку, щоб потім мій послідовник це все продовжив. Особливо багато планів на 2021 рік, але не хочу їх зараз озвучувати. Бо озвучити – означає пообіцяти, а пообіцяти й не зробити (не все від мене залежить) я не хочу. З весни-літа ви самі все побачите”. Попри це, мер за рік з хвостиком своєї каденції обіцяв чимало, а ми це фіксували. Тепер же можна й підбити перші підсумки. Інформатор дослідив, що розповідав Вячеслав Саулко протягом минулого року і яких своїх слів дотримався.

Про Вознесенський собор та дзвіницю

Опублікували на Інформаторі 31 грудня 2020 р. У соборі має бути все церковне начиння, і він повинен служити релігійній громаді і жителям міста. Можливо, всі біди Переяслава через те, що в цьому соборі розміщується щось інше – та сама діорама. Тому я бачу для себе повну реставрацію території Івана Мазепи (мається на увазі сквер у “Серці Переяслава” – ред.), бачу в майбутньому чудовий парк його імені, а собор і дзвіниця мають бути під охороною Міністерства культури та НІЕЗ “Переяслав”. Для музею-діорами розглядалися різні варіанти: недобудований музей за пожежною станцією (але це дорого), приміщення “Старого вертепу” (але зовні воно не відповідає саме діорамі). Тому я отримав схвалення від ГО “Пліч-о-пліч разом”, щоб реконструювати приміщення колишнього кінотеатру під цей музей. Хочеться перенести туди всі обеліски героїв Майдану, техніку з Меморіалу Слави і обладнати там меморіальний військовий патріотичний комплекс.

10 липня 2021 р. Коли мене обрали на посаду, я почав писати звернення до голови КОДА щодо підтримки у цій ситуації, потім до Міністерства культури, щоб все-таки міністр приїхав і побачив це на власні очі. Пан Ткаченко всіляко уникав цієї зустрічі. І коли я зрештою підключив депутатів Верховної ради Скороход, Буніна, вони допомогли запросити міністра до нас в Переяслав. Але організацією цієї зустрічі займався гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич. Зустріч призначили прямо біля дзвіниці у відповідний час. Але міністр приїхав значно раніше, його зустріли представники заповідника разом з керівником, попередньо показали йому собор, дзвіницю, сквер. На думку працівників заповідника, там немає жодних порушень, все чудово. Коли я під’їхав міністр запитав: “До чого ви довели дзвіницю?”. Я йому пояснив, що це варто запитати в міністерства, яке повинне відповідати за цю культурну спадщину. Ми, як міська громада, не маємо права навіть доторкатися до неї. Тому вона повинна бути передана на баланс Міністерства культури, а потім її слід включати в програму реставрації разом із собором. Ткаченко сказав, що розгляне це питання.

22 жовтня. Буквально вчора ми звернулися до Кабінету Міністрів про термінове виділення коштів для ліквідації аварійних наслідків, які стосуються нашої дзвіниці. На це отримали приємну звістку про виділення нам шести мільйонів гривень для цих робіт. Для цього наразі відділ капітального будівництва та відділ архітектури активно працюють, готують відповідну технічну документацію. Потрібно терміново подати документи, щоб ми мали можливість отримати ці кошти. Але є умова, що ми повинні їх використати до кінця року. Як тільки гроші надійдуть, наше ВУКГ зможе провести ці роботи. Будемо дивитися, що можна встигнути. На мою думку, можна провести зміцнення фундаменту, зробити вікна, можливо, навіть розпочати відновлення куполів та маківки.

Факт: Зовнішній вигляд дзвіниці та собору за рік не змінився.

Про фінансовий аудит

9 січня. Буквально на першій сесії було прийняте рішення про проведення аудиту. Але в подальшому я зіткнувся з проблемами, які заважають це зробити. В умовах пандемії заборонено проводити будь-які аудиторські перевірки. Це перша проблема, з якою я зіткнувся, мені просто обрізали руки. По-друге, я звернувся до державних компаній, які можуть це зробити. Але, на жаль, з’ясувалося, що найближчий час, коли можна провести аудит, – не раніше квітня-травня. Я чекаю і аудит залишається в силі.

22 січня. Я говорив, що приватним компаніям необхідно платити великі суми, не менше 100-200 тисяч гривень за кожен структурний підрозділ. Але минулого тижня мені вдалося домовитися із державною компанією, нас включили в перелік на початок другого кварталу. Відповідно грошей платити за це ми не будемо. Аудит стосуватиметься абсолютно всіх структурних підрозділів.

Факт: Про проведення аудиту в міській раді не повідомляли.

Про поліцейського офіцера громада

16 січня. На нашу кількість населення (близько 32 тисяч) передбачається п’ять офіцерів, відповідно п’ять автомобілів. Якщо розподіляти, то у Переяславі б працювали троє, у селах громади – двоє. При цьому вони паралельно працюватимуть з нашою поліцією. Але якщо це створюватиметься нашою громадою, то відповідно й служитимуть вони нашій громаді, будуть підпорядковані нам. Тому я в жодному разі не відмовляюся від цього проєкту. Як швидко це може бути в нас, залежить не від мене. Нацполіція зараз їздить, обирає, де нагальніше це втілити.

23 січня. Поки що ми передбачали по одному офіцерові розмістити в Гайшині, Великій Каратулі та Дем’янцях, двох – у Переяславі. Але було прохання: якби ви їх розмістили подалі від місцевої поліції. Тобто не лише я не довіряю нашому відділу поліції, а й вищі органи. Думаю, що ми справді працюватимемо в цьому плані, бо я бачу у місті в майбутньому відеоспостереження, дороги, розмітки, світлофори. Але здається, “рятувати потопельників мають самі потопельники”, ми самі повинні це все організовувати.

Факт: Наразі в Переяславській громаді не втілили цей проєкт.

Начальник поліції Максим Дьомін та Вячеслав Саулко

Про поліцію

21 січня. Склалося так, що місцева поліція зараз абсолютно не співпрацює з міською радою. Немає жодних звітів, повідомлень про стан злочинності в нашому місті. Тому постає питання про створення у нашій громаді муніципальної поліції. Я змушений буду звертатися до голови КОДА, до вищестоячих контролюючих органів з повідомленням про те, що співпраці наразі не існує. Я гарантую, що тут працюватиме та поліція, яка справді охоронятиме громадський порядок.

22 лютого. Ви пам’ятаєте мій емоційний виступ минулого разу. Але сьогодні я хочу подякувати керівникові нашої поліції, привітати його з призначенням. І після цього випробувального періоду я з упевненістю можу сказати, що нашій громаді не потрібен жоден інший начальник поліції. Вдячний депутатам, які стримали мене від того, щоб я на всю Україну не принизив цього чоловіка.

2 березня. На той час були певні обставини, які змусили мене саме так робити. Було повне нерозуміння і абсолютна відсутність контакту з органами поліції і безпосередньо з керівником. Місто захлиналося в корупційних діях, злочинності. Я вже не буду говорити про наркоманію. А ще був локдаун, який потрібно було забезпечувати, ви розумієте, що це все покладалося на органи поліції. Коли я почув думку людей, що звертатись до прокуратури чи до поліції абсолютно немає ніякого сенсу, і їм потрібно виживати самим, я поставив питання руба: або ми тісно співпрацюємо або ми повинні розпрощатись з цим керівником. Я нічого не сказав безпідставно про поліцію, але я дав можливість цій молодій людині (начальнику відділу поліції Максиму Дьоміну – ред.) відновитися та виконувати ту роботу, яку він повинен. І тепер я сказав, що нам не потрібен ніякий новий керівник поліції, нам не потрібно нікого. Він справляється на відмінно з цією роботою, він прийняв усі заходи.

Факт: Про теперішні стосунки міської ради та місцевого відділу поліції нічого не відомо. Вважатимемо, що із 2 березня нічого не змінилося.

Про співпрацю з Європейським інвестиційним банком розвитку та будівництво спорткомплексу

18 січня. Вони пояснили, що в цьому році планують вкладатися в медицину та спорт, і йдеться лише про реконструкцію, а не будівництво чогось нового. Проєкти серйозні – від 80 мільйонів гривень, 80 відсотків оплачує банк, а 20 повинні сплатити ми. Але вони роблять все: від проєкту до тендерів, вводять лише свої компанії, серйозно контролюють роботи. Моя мрія – збудувати в Переяславі сучасний спортивний комплекс для змагань рівня олімпійських, міжнародних. Київ зараз “задихається” від цього всього, проводити масштабні змагання уже просто немає де. Не сьогодні, так завтра (а я вже написав листи в “Укравтодор”, голові Верховної Ради та в Офіс Президента про необхідність зробити дворядну дорогу від Переяслава до Борисполя) ми фактично будемо приєднані до Борисполя, а там вже й Київ. З аеропорту “Бориспіль” до Переяслава буде легше дістатися, ніж до Києва: тобто будь-які змагання буде краще проводити тут.

Але будівницвом інвестиційний банк зараз не займається й мене це гальмує. Тоді я підійшов з іншого боку: давайте зробимо реконструкцію стадіону Лобановського, та ніщо ж не заважає при реконструкції побудувати, приміром, туалет. А ми побудуємо спорткомплекс – реконструкція стадіону з будівництвом комлексу. Вони засміялися, кажуть: “Так справді можна!” Тому ми тепер чекаємо, за який із проєктів вони візьмуться. Сподіваюся, що щось вони таки оберуть. Відомо стане ближче до кінця січня.

1 березня. Розглядається і розглядалося три проєкти. Перший із них – це так званий інфраструктурний розвиток нашого міста. “Безпечне місто” – це комфортні дороги, тротуари, зелені насадження, пішоходні доріжки, світлофори, освітлення. Це найбільша і найдорожча програма. Другий об’єкт – це реконструкція стадіону Лобановського. А реконструкція стадіону Лобановського передбачає велике будівництво спортивного комплексу. І третє, але це стоїть на першому місці, – реконструкція нашої лікарні. Йдеться про повне відновлення лікарні.

Європейський банк увійшов у Київську область. Ми тут зараз покажемо себе першими, але потрібна буде підтримка Кабінету міністрів для того, щоб впустити нас туди, щоб довірити. Питання швидко не розгладається, лише десь в червні вони обіцяють, що воно буде включено в програму їхнього банку. І можливо, десь до кінця року ми знатимемо, які об’єкти будуть включені. Найцікавіше, що я веду з ними розмову не за один об’єкт, а за всі три. Найбільш придатні в їхній програмі два: лікарня та стадіон Лобановського. Але до того часу, поки це питання не вирішиться в Люксембурзі, про це важко говорити.

29 вересня. Для проєктування детального плану стадіону необхідно не менше трьох мільйонів гривень. Вартість самого об’єкту може сягати ста мільйонів гривень. Також ми передбачаємо штучне мініфутбольне поле на 90 місць (там, де був каток). Сам багатофункціональній спортивний комплекс передбачений на 400 місць. Капітальні споруди, які розташовані поряд, явно потребують знесення. Зараз ми шукаємо альтернативи для підприємців, які там розміщені, щоб вони прибралися. Також планується парковка на 172 місця. Але це все плани на майбутнє. Тільки тоді, коли в нас буде щонайменше два чи три проєкти (стадіон, басейн і мініфутбольне поле), ми зможемо розглядати співфінансування Європейського банку.

Зараз проблема – знайти ці кошти. З’явися в нас зараз три з половиною мільйона гривень – народ почне вимагати робити дороги, засипати вулички, але ніхто не хоче вкладатися в майбутнє. Тим паче, таких коштів у нас немає. Я не втрачаю надії, у нас є повна домовленість з депутатами облради, що якимось чином ми будемо це все включати, але це буде наступного року.

Факт: За понад рік керування Саулка стадіон у Переяславі не став кращим.

Про військове містечко

2 березня. Ми діятимемо дуже швидко і, до речі, саме по військовому містечку, думаю, що вже ближче до осені ви побачите реальні практичні дії. Я рухатимусь в законних рамках, але порядок там буде наведений.

10 липня. Швидше за все, питання катка ми розгладатимемо на території військового містечка. Вже в кінці вересня ця територія буде очищена від всіх аварійних споруд. І далі проєктуватимемо, це той момент, коли ми всім жителям поставимо запитання: “Що б ви хотіли там бачити?”. Саме там реально поставити сучасний каток, скейтпарк – територія ж велика.

Факт: Територію колишнього військового містечка справді повністю розчистили.

Про реконструкцію центральної площі

2 березня. Перше, що ми почнемо робити, – реконструкція будівлі мерії, щоб ми на осінь могли туди перебратися. Його потрібно зробити раз і назавжди, це покрівля, це стіни, фундамент укріпити, повністю поміняти всередині всі вікна, двері. Це немалі кошти, але це потрібно буде зробити. Паралельно разом з цим, буквально тільки сніг зійде, ми повинні зробити реконструкцію цієї площі.

10 липня. Буквально через місяць ми приступатимемо до реконструкції центральної площі. Далі ми беремося за два парки: Шевченка та Сковороди, щоб вони справді були парками, комфортними для людей. Потім йдемо до території Вознесенського собору, там я бачу третій парк. Щодо цього ближче до осені (у вересні-жовтні) ви його побачите у новому вигляді.

Факт: Міська рада досі розміщується в старому приміщення, а реконструкція центральної площі не зрушила з місця.

Про тротуари

2 березня. Перше, де я хотів би завершити будівництво тротуарів, – від Борисоглібської площі до вокзалу. Другий напрямок, який я хотів би розпочати, – від автовокзалу й до Карані, аж до центрального магазину. В літній період люди часто ходять пішки на Дніпро. Я поки бачу цю доріжку з правого боку. І третя черга – мікрорайон Підварки: від четвертої школи й аж до моста, до “Костала”.

Факт: Завершили будівництво тротуару від Борисоглібської площі до автовокзалу. Далі справді планується тротуар в напрямку Трубайлівки.

Про футбольну команду

2 березня. Щодо команди в чемпіонаті області до мене підходив новий керівник відділу спорту Владислав Столяренко. Я з ним говорив на цю тему. Він звертався з проханням уже виставляти команду, я поки стримався. Це фінансування і не мале. Я йому сказав, що у цьому році, якщо ми не знайдем відповідних меценатів, то я краще ці кошти витрачу на те саме поле, щоб ми його збудували, а не ганьбилися перед командами, які будуть приїздити до нас. Будемо сподіватися, що виставимо свою команду на наступний рік, але потрібно готуватися. Я не звик програвати. Якщо йдуть – повинні вигравати.

Факт: У 2021 році в кубку Київщини з футболу взяв участь переяславський “Матадор”. Його фінансували представники університету.

Про Альту

10 липня. Думаю, через два тижні розпочнеться другий етап (не останній), щоб ми могли повністю розчистити берег, розширити. Більше того, вже в кінці місяця підприємство, яке хоче видобувати пісок в Дніпрі, має поглибити дно. А вже після цього ми перейдемо безпосередньо до проєктування з урахуванням думки жителів. Наразі з боку вулиці Богдана Хмельницького ми бачимо просто набережну, зелену зону, тротуарну бруківку, паркові світильники, лавки. З протилежного боку, як ви знаєте, планується реконструкція стадіону Лобановського, плюс басейн на 450 місць та мініфутбольне поле. Лише проєкт цієї реконструкції коштуватиме близько трьох з половиною мільйонів, сама вартість реконструкції – понад сто мільйонів. Але у перспективі я бачу гарну широку дорогу від Переяслава до Борисполя, тобто до аеропорта, і в нас можна буде проводити футбольні матчі всеукраїнського рівня, тож трибуни матимуть не менше 4500 місць. Основні роботи щодо набережної ми плануємо закінчити до осені, а вже навесні розглядатимемо проєктну документацію на те, про що я говорив.

Факт: Роботи щодо набережної Альти торік не продовжилися.

Нагадаємо, що раніше ми згадували найголовніші події 2021 року. Дещо позитивніший матеріал читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору