Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Чим жителям Переяслава запам’ятається 2021 рік: згадуємо головні події

2021 рік був насиченим на події. Пригадаймо їх разом.

Поки не підіб’ємо підсумки попереднього, новий рік не настане. Так ми вирішили в Інформаторі і взялися згадувати, що важливого трапилося у 2021-му. Окрім постійних карантинних гойдалок – у локдаун та назад до звичного життя, – на Переяславщині ще було багато цікавого. Трагічні події на кшталт смертельних ДТП, повішень, втоплень, пожеж ми все ж вирішили оминути увагою. Тож спогади вийшли досить-таки позитивними.

Знайте нашу культуру

Вже наприкінці січня ми написали про цікаві зміни. 21 січня на сесії міської ради Переяслава прийняли рішення про перейменування НЦК “Зустріч” у комунальний заклад “Переяславський центр культури та мистецтва”. Затвердили його структуру та статут, згідно з яким відокремленими підрозділами закладу стали: Великокаратульський, Вовчківський, Гайшинський, Гланишівський, Дем’янецький сільські будинки культури, Харківський сільський клуб та переяславські клуби мікрорайонів Борисівка й Трубайлівка. Приміщення колишнього районного будинку культури, яке перейшло у власність міста, стало так званим другим корпусом центру культури та мистецтва. Директором центру став Тарас Близнюк, який до цього очолював НЦК.

Якщо ми вже почали з мистецтва, то ним і продовжимо. 26 лютого переяславський фольк-рок гурт “Драбадан” оголосили лідером зимового сезону чарту “Рокіровка” на Рок Радіо Україна. З піснею “Почуття під снігом” він посідав перше місце шість зимових тижнів поспіль і переміг з рекордною кількістю голосів – 333.

А от інший переяславський музикант Ігор Янчук по-своєму досяг популярності. 24 серпня, у День Незалежності України, він взяв участь у святковому параді в центрі Києва. Саме його музичний супровід можна було почути в театралізованому перфомансі “ДНК”. Він грав на фортепіано з акомпанементом сопілки, скрипки та інших інструментів. При цьому йшла розповідь з цікаво проілюстрованими історичними подіями в Україні. “Коли ми вже були в машині, в мене запитали, чи я взагалі розумію, куди їду. Я відповів, що не зовсім. Тоді мені сказали: “Первые лица государства хотят, чтобы именно вы отыграли на параде”. Я був шокований”, – розповів Інформатору Ігор Янчук.

Ігор Янчук взяв участь у святковому параді до Дня Незалежності

Краса врятує Переяслав

Аж три потужні конкурси краси за рік! Чи кожне місто може таким похвалитися? 21 вересня у переяславському університеті традиційно обрали королеву. Нею цього разу стала Мирослава Мельник, студентка факультету фінансово-економічної і професійної освіти. Першою віце-міс стала Марина Прокопенко, студентка факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва. Також вона була найкращою в номінації “Міс глядацьких симпатій”. Другою віце-міс стала Дарина Галенко, студентка факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій. Також її відзначили в номінації “Міс грація”.

16 травня у сквері “Серце Переяслава” нагородили переможницю та фіналісток першого сезону конкурсу краси TOP FACE PEREIASLAV. За результатами голосування глядачів та журі найкращою стала переяславка Єлизавета Маслюкова. Вона отримала головний приз – 3 тисячі гривень. Першою віце-міс стала Анастасія Черней, другою віце-міс – Ілона Горобей. Четверте та п’яте місця посіли Анастасія Мірошніченко та Юліана Козьмін. У другому сезоні цього шоу переможницею стала переяславка Вікторія Пруднікова. Її нагородили короною 18 вересня на центральній площі під час святкування Дня міста.

До слова, під час святкування Дня міста оголосили й трьох Почесних жителів Переяславської громади. Ними стали:

  • Гончаренко Олександр Миколайович, директор ТОВ “Агрошляхбуд” (Переяслав), Заслужений будівельник України;
  • Корпанюк Микола Павлович, академік Академії вищої освіти України, доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання переяславського університету;
  • Іващенко Віталій Павлович, голова організації “Старий Дніпро”, Заслужений будівельник України.

Розваги та урочистості у День міста тривали з ранку до пізнього вечора. Переяславців та гостей міста розважали артисти: як місцеві, так і запрошені. З міського бюджету на це витратили 413 тисяч 55 гривень. Найдорожче обійшовся виступ артистів від “Радіо П’ятниця” – Аркадія Войтюка, Артура Боссо та гурту Selfy – 95 тисяч гривень. Черкаський академічний заслужений народний хор свою програму відпрацював за 40 тисяч гривень. Виступ восьми ходулістів коштував 33 тисячі гривень. Обладнання сцени було досить вартісним: оренда світлодіодного екрану – 49 тисяч 500 гривень, світлового обладнання – 49 тисяч 800 гривень, сценічних конструкцій – 49 тисяч 640 гривень та забезпечення звуковим обладнанням – 49 тисяч 60 гривень.

Університет зібрав своїх красунь в одному конкурсі

Спортивні успіхи

Щороку в Переяславі проводять кілька масштабних фестивалів: чи то спортивних, чи то культурно-просвітницьких, чи то все разом. Після дворічної перерви через коронавірус 5 червня до нас повернулися міжнародні тріатлонні змагання “Слов’янська хвиля”. Учасники долали “напівзалізну” дистанцію (плавання – 1,9 км, велоперегони – 90 км, біг – 21 км) у річці Дніпро та вулицями міста. Фінішували на центральній площі. Як і у 2019-му, жителів Переяслава знову порадували перемогою земляки. Команда “Semex” у складі Віктора Куйбіди (плавання), Костянтина Дейнека (велоперегони) та Анатолія Тірбаха (біг) фінішувала першою з результатом 4 години 29 хвилин 25 секунд. Найближчий переслідувач – Novak Team – відстав майже на годину.

На традиційний спортивно-культурологічний захід “Дніпро Ревучий” до Переяслава 25 липня приїхали гості не лише з Київщини (Переяслав, Обухів, Баришівка), а ще й із Миколаєва, Кропивницького, Вознесенська та інших міст України. В запливі взяло участь на десять учасників більше ніж у 2020 році – 42 плавці, з них – 38 долали дистанцію 3400 метрів, а четверо – пропливли аж 10 кілометрів.

З 31 липня до 1 серпня у крейсерському яхт-клубі в Переяславі тривали тридцяті щорічні вітрильні перегони “Кубок Переяслава”. Змагалася 41 команда з різних міст України. Із Переяслава взяли участь сім команд. У жодній із п’яти категорій наші земляки не перемогли.

Проводили торік і спортивні турніри місцевого значення. Ми згадаємо про спорт №1 – футбол – та його зимовий аналог – футзал. 20 березня закінчився відкритий чемпіонат Переяславщини з футзалу. Переможцем став яготинський “Кристал”, який здобув 29 очок. Найближчий переслідувач – переяславський “Матадор” – відстав на шість очок. А ось у великому футболі “хазяйнувала” Семенівка зі Студениківської ТГ. У чемпіонаті, який завершився 18 вересня, вона стала найкращою, в останньому турі в “золотому матчі” вирвавши перемогу 1:0 на виїзді в того ж “Матадора”. А у фіналі кубкових змагань 23 жовтня вона розгромила дівичківський “Дніпро” 5:1.

А були у 2021-му й місцеві спортсмени, які прославляли Переяслав за його межами. Йдеться, зокрема, про Вікторію Кондусь, яка у складі “Прометея” із Кам’янця у квітні стала чемпіонкою жіночої Суперліги України з баскетболу. У фіналі її команда у трьох матчах перемогла “Київ-Баскет”: 105:79, 84:74 та 86:75. 35 очок, 12 підбирань та 5 результативних передач зробила у цих  протистояннях Кондусь, яка грає на позиції захисника. Загалом у чемпіонаті України “Прометей” не програв жодного із 33 матчів.

Семенівка – володар кубка Переяславщини-2021

Очищення міста

А що ж там наше місто? Чи стало воно хоча б зовні кращим за цей рік? Звичайно, перше, що спадає на думку, – це військове містечко. Його зараз просто неможливо впізнати. Де й поділися чагарники та аварійні споруди? А почалося все із суботників та важливих рішень міської ради. 22 липня на сесії вирішили 16 будівель на його території за своїм технічним станом після відповідних обстежень кваліфікували як непридатні до експлуатації. Залишили лише капличку, яку змальовував Шевченко, – вона має історичне значення.

А також слід згадати про так званий “інтернатівський” сад. Чи ви вже й самі забули про нього? На місці, де ще на початку минулого року були дерева та чагарники, де в темну пору доби страшно було навіть пройтися, зараз відкрита територія. Що там буде, досі не зрозуміло. На спорткомплекс, про який так мріє міський голова Вячеслав Саулко, грошей немає, але й просто “гола” земля – нікуди не годиться.

А ще в Переяславі нарешті з’явився повноцінний собачий притулок. Він зможе вмістити понад сотню собак. Розміщується він на вулиці Суворова біля заводу “Точмаш”. Раніше пункт перетримки був на вулиці Богдана Хмельницького, 253. Територію для тимчасового використання надавав член ГО “У добрі руки” Євгеній Дубошей.

І завершити б цей матеріал на позитивній ночі. Все наче цьому й сприяє, адже у Переяславі планують встановити пам’ятник Михайлові Сікорському. Кошти на це збирають серед благодійників. Однак із місцем досі визначитися не можуть, оскільки як один із варіантів запримітили територію просвітницького центру активіста Миколи Богатиря. Для цього слід знести приміщення центру. Зрозуміло, що Богатир цього не хоче, а кращого місця йому не запропонували. Тож наразі визначаються, чи аварійна та будівля. Якщо перевірка засвідчить, що там перебувати небезпечно, активіст суперечити не зможе ніяк. Але це вже може стати однією із головних новин 2022 року. Як і встановлення пам’ятника Сікорському.

Віталій Усик

Нагору